Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


România în ”iarnă demografică”. Nu există o lege a reproducerii asistate

Avertismentul este lansat de profesorul universitar dr. Mircea Onofriescu, expert în obstretică ginecologie și coordonatorul unui program de fertilizare în vitro, care subliniază că România este singura țară din comunitatea europeană care nu are o astfel de lege. Profesorul universitar atrage atenția că suntem singura țară din Uniunea Europeană în care statul plătește doar jumătate din costurile unei fertilizări în vitro.

Mircea Onofriescu: Este o iarnă demografică. Este păcat că nu se discută mai mult acest subiect care, din nefericire, este o realitate. Este un declin al natalității, nu doar în România, ci în toate statele europene și este păcat că Guvernul, Ministerul Sănătății, cei care au condus în această perioadă România, nu înțeleg că este important să susțină aceste programe pentru familiile care nu pot obține o sarcină decât prin tratamente de fertilizare in vitro.

Din nefericire, este un lucru pe care eu l-am tot spus în toate interviurile pe care le-am dat, și anume că România este singura țară din comunitatea europeană în care este plătită doar o jumătate din costurile unei fertilizări in vitro. În Albania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, adică în statele cele mai sărace din estul Europei, sunt plătite de către Casele de asigurări trei cicluri de fertilizare in vitro.

Despre legea reproducerii asistate în Romănia, țară membră a Uniunii Europene ce ne puteți spune?

Mircea Onofriescu: Sunt niște lucruri care în toate țările civilizate ale Europei se întâmplă. România este singura țară a comunității europene care nu are o lege a reproducerii umane asistate, este o lege care stă în comisiile de sănătate din Senat și Camera Deputaților de cel puțin cincisprezece ani. Noi, ca specialiști, am încercat să finalizăm ideea acestei legi dar, din nefericire, a existat o mare indolență și o nepăsare a forurilor politice. Și acum sunt alte probleme politice, dar și România trebuie așezată într-o anumită poziție adecvată la nivel european.

Cum s-a schimbat percepția față de fertilizarea in vitro din momentul în care a început acest program? Îmi amintesc că la primele cazuri spuneau că: ,,Nu, nu vreau să vorbesc”, ,,Nu vreau să se spună că copilul meu s-a născut în eprubetă”, vă amințiti clișeele, până astăzi...

Mircea Onofriescu: Lumea a devenit mult mai relaxată discutând despre aceste subiecte. Atunci, erau niște noțiuni medicale care nici nu erau cunoscute. În momentul de față, în România cred că există 25 de centre medicale de fertilizare in vitro care sunt private. Sunt două de stat la spitalul Giulești din București și la maternitatea din Cluj, cel din Cluj cu activitate și rezultate mai reduse, iar cel din Giulești, cu activitate mult mai bună.

Nu mai există o secretomanie din acest punct de vedere, fiind niște proceduri care au devenit mult mai comune și mai obișnuite pentru majoritatea cuplurilor. Există și extraordinar de multă informație pe rețelele acestea de socializare și o informație la care are acces majoritatea cuplurilor infertile și, bineînțeles, a devenit o problemă cât se poate de obișnuită.

În momentul de față, progresele medicinei sunt cu totul și cu totul deosebite și reușim să obținem sarcini la niște cupluri cu probleme de sănătate deosebite, iar săptămâna trecută a născut o mamă la 52 de ani pentru că a făcut fertilizare cu ovocite donate, este o posibilitate care se poate realiza și în Iași în momentul acesta cu bune rezultate.

Doamna respectivă, prin vârsta sa, de 52 de ani, este undeva în top rezultate obținute cu fertilizarea in vitro. Bineînțeles, familia, toată lumea, a fost foarte încântată și a apreciat momentul de fericire al acestei familii. Sunt niște lucruri și niște momente cu totul și cu totul deosebite.

 
România în iarnă demografică