Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șase din zece elevi ai promoției 2021 au promovat Bacalaureatul

cand_are_loc_bacalaureatul_din_2016.jpg

Sursa imaginii: 
RFI România (arhivă)

Declarația a fost făcută la RFI România de expertul în educație Mirabela Amarandei care a și explicat de ce a ajuns la această concluzie. Statisticile triumfătoare arată că 67,8% dintre tinerii care au participat la bacalaureatul 2021 au luat examenul iar procentul este în creștere cu 5% față de anul trecut. Avem mai puține medii de zece anul acesta. Experții în educație spun că nu trebuie să uităm de tinerii care nu s-au înscris la bacalaureat și de rezultatele elevilor din promoțiile anterioare.

Rata cumulată de promovare la Bac, înainte de contestații, este de 67,8%, în creștere cu aproape 5% față de aceeași etapă de afișare din sesiunea iunie-iulie a anului trecut, când a fost 62,9%. Este informarea făcută de Ministerul Educației.

Dar, expertul în educație Mirabela Amarandei a atras atenția că: „ Avem o rată de prezență la bacalaureat de 70%. Cu alte cuvinte, 30% dintre tinerii din această promoție nu s-au înscris la Bac anul acesta. Deci la ei sistemul de educație a renunțat în timp în ceea ce privește prezența lor, apetitul lor, motivația lor în ceea ce privește participarea școlară și succesul școlar.

Din acești 70 % alți 70% au promovat bacalaureatul. Agregînd aceste date statistice undeva la șase din 10 elevi au promovat bacalaureat. Deci aproape jumătate din promoție sau din cohorta de elevi nu au promovat bacalaureatul pe de o parte.

Pe de altă parte nici nu au ajuns să se încrie pentru că statul a renunțat la ei.

Ne uităm la accesul la educație. Ne uităm la comunitățile dezavantajate, la statutul socio-economic al familiei. Pe de altă parte, ne uităm la calitatea profesorilor, la modul în care reușesc să își motiveze proprii elevi pentru a participa la școală, pentru a progresa!„

Expertul în educație Mirabela Amarandei susține că nu trebuie să uităm de managementul educațional. „Ne uităm la calitatea managementului educațional. E o vorbă în bătrîni care spune că peștele de la cap se împute. Ar trebui să ne uităm la calitatea resursei umane din perspectiva managementului educațional.

Constatăm an de an, vedem că decidenții s-au transformat în agenți constatatori ai eșecului educației și mai puțin ne îndreptăm atenția către soluții. Nu ne-am creat reflexul de a analiza procentul de promovare în cazul absolvenților din promoțiile anterioare. E un procent foarte scăzut, apropae 30%. Spune multe despre șansa pe care școala românească o crează în timp pentru cei care renunță la școală!„ a încheiat Mirabela Amarandei.

 

Alexia Carson, Bacul cu 10: Unii dintre colegii mei poate se simt pierduți, nu se regăsesc în ceea ce se studiază

Iașul este pe locul doi la nivel național din punct de vedere al promovabilității. Purtatorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean din Iași, profesor Antonina Bliorț a explicat că „În ceea ce privește rata cumulată de promovare la nivelul județului Iași, înainte de contestații, aceasta este de 78%. Anul trecut, în sesiunea iunie-iulie 2020, rata de promovare la nivel de județ a fost 71,42%. Acest procent de promovabilitate situează județul Iași pe locul doi în ierarhia națională.

Din cei 5.105 candidați care au fost prezenți, doar 3.980 au promovat examenul. Dintre ei, 3.892 de candidați provin din promoția actuală, iar 151 de candidați din promoții anterioare.

 Media 10 a fost obținută de șapte candidați” Absolventă a Colegiului Racoviță din Iași, Alexia Carson are Bacul cu 10. Spune că nu și-a dorit asta:

„Am luat 10 la toate probele examenului de bacalaureat. A fost un efort susținut, cu cap. Nu tocit, cum s-ar spune în vocabularul elevilor. Nu am vrut 10 ca să nu pun presiune pe mine. Eu m-aș fi considera bună cu 9 și ceva!„

Alexia Carson recunoaște imperfecțiunile sistemului și are un sfat pentru colegii mai mici care nu mai găsesc motivația de a învața: „Unii dintre colegii mei poate se simt pierduți, nu se regăsesc în ceea ce se studiază. Asta e o regulă. Eu le-aș spune să învețe, să încerce să descopere ceea ce se află dincolo de exprimările rigide din cărți„

Alexia va rămîne să studieze la Iași deși nu știe dacă va rămâne să profeseze în Romania.

Dincolo de clasamente mai mult sau mai puțin triumfătoare rămâne o statistică simplă și anume că aproape jumătate din cohorta actuală de elevi fie nu s-a înscris la bac fie nu a luat examenul.

 
6 din 10 elevi au luat Bacul