Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță: România nu va combina vaccinurile împotriva COVID-19

gheorghita_gov_ro.jpg

Sursa imaginii: 
gov.ro

România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19, pentru că nu sunt date suficiente despre siguranță, a anunțat marți coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă.

CNCAV încurajează „vaccinarea fermă” cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când prima doză a fost vaccinul AstraZeneca, a spus Valeriu Gheorghiţă. Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

„Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale (ale unor studii legate de combinarea vaccinurilor - n.r.) până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, spune Valeriu Gheorghiţă, potrivit Mediafax.

Medicul susține că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența reacțiilor adverse, pentru că nu au participat destule persoane la studii: „practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”.

Astfel, România va folosi aceeași schemă de vaccinare, respectiv două doze de vaccin de la AstraZeneca (pentru cei care au primit prima doză din acest ser).