Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine trebuie să șteargă comentariile care incită la ură în Bosnia și Herzegovina?

bosnia.png

Demolarea unei biserici ortodoxe din Bosnia a stârnit un nou val de ură online...
Sursa imaginii: 
slobodnaevropa.org

Revista presei Europa Plus:

Discursul urii se răspândește în Bosnia și Herzegovina cu ajutorul internetului și al rețelelor de socializare, este concluzia unui raport al Comisiei Europene pe 2020. Problema este că nici măcar instituțiile de media importante din țară nu au angajați care să modereze comentariile care incită la ură, pe propriile site-uri sau pe paginile de pe rețelele sociale.

„Discurs de ură pe sute de site-uri pe care nimeni nu le controlează în Bosnia și Herțegovina.” Acesta este subiectul din www.slobodnaevropa.org, al postului Europa Liberă în limba bosniacă.

„Pronunțarea sentinței în a doua instanță față de Ratko Mladić, fostul comandant al armatei Republicii Srpska și demolarea Bisericii Ortodoxe din curtea Fatei Orlović, sunt ultimele două cazuri care au născut discursuri de ură pe rețelele sociale și portaluri, atât în ​​rândul utilizatorilor de internet, cât și în rândul reprezentanților autorităților din Bosnia și Herțegovina,” scrie www.slobodnaevropa.org.  

Fata Orlović este o femeie bosciacă musulmană care a trebuit să plece din casa ei din cauza războiului. Când s-a întors, în curtea sa era o biserică ortodoxă. Femeia s-a luptat ani de zile în instanță să își recapete proprietatea.

„Raportul Comisiei Europene din 2020 afirmă că în Bosnia și Herțegovina, platformele sunt adesea folosite pentru incitarea la ură și pentru răspândirea dezinformării.”

Dar câte site-uri există în Bosnia și Herțegovina? Se întreabă  www.slobodnaevropa.org. Ei bine, 615.

Unul dintre acestea este al Radio Sarajevo, insituție media care nu are nici un angajat a cărui sarcină dedicată este să modereze comentarii pe site și pe rețelele de socializare, spune editorul pentru Radio Sarajevo.

„În acest moment, cititorii sunt cei care ne ajută cel mai mult. Ne spun dacă ne-a scăpat ceva. Comentariul este șters, autorul este blocat cu explicația pentru aceasta decizie”, a declarat jurnalista.

 

Muntenegru construiește o centrală solară plutitoare

Compania electrică din Muntenegru- Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) intenționează să construiască o centrală solară plutitoare în zona Niksic, al doilea cel mai mare oraș muntenegrean, situat în vestul țării, relatează www.aktuelno.me.

Lacul sărat Slano Jezero a fost construit la mijlocul secolului trecut pentru a deservi industria producătoare de electricitate, are o suprafață de 8,89 km2 și o adâncime de 18 metri.

„Numeroase studii confirmă că acest tip de centrale solare sunt cu 12,5% mai eficiente decât cele de pe acoperișuri și de la sol, deoarece reflexia razelor solare este mult mai mare pe panourile plasate pe suprafața apei.

În prezent, cea mai mare centrală solară plutitoare din Europa se află în orașul Piolenc, lângă Avignon, Franța. Are aproximativ 47.000 de panouri solare, o capacitate de 17 MW și alimentează aproape 5.000 de locuințe pe an. În același timp, emisiile de dioxid de carbon cu peste 1.000 de tone, specifică EPCG.”

 

Kosovo: drumeție superbă prin ”Munții Blestemați”

Telegrafi.com ne invită într-o drumeție până pe vârful Marijashi, situat la o altitudine de 2.533 metri în lanțul Bjeshket e Nemuna, adică Munții blestemați, considerați și Alpii din Balcani.

„Traseul către vârful Munților Blestemați nu este cu siguranță cel mai ușor, dar panorama uluitoare oferită de pinii albi, brazi, carpeni, fagi, mesteacăn, salcii și multe alte specii lemnoase fac călătoria neobosită. O adevărată aventură.”

„Parcul Național Bjeshket e Nemuna, care acoperă un total de 62.488 de hectare, este, de asemenea, bogat în cerbi, vulturi aurii, capre sălbatice și lupi cenușii. În interiorul parcului, se pot găsi specii de animale mai rare, cum ar fi râsul și ursul brun.”

Dar de ce se numesc Munții Blestemați?

Există câteva teorii diferite care explică originea numelui. Prima spune că au fost blestemați de o femeie care fugea de dușmani prin munți, împreună cu copiii săi, într-o zi toridă de vară. Femeia nu a găsit nici un pic de apă de băut și a blestemat munții. O altă legendă spune că  Munții Blestemați și-au primit numele de la soldații slavi ce încercau să-i traverseze.

 

Albania: Vacanță la Berat

www.reporter.al ne propune ca destinație de vacanță orașul muzeu Berat din inima Albaniei. Centrul istoric al localității a fost inclus în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, iar „orașul cu o mie de ferestre” a fost declarat chiar de pe timpul regimului comunist, muzeu. Astfel s-au putut conserva părțile sale istorice. Grație moscheelor și bisericilor sale vechi, Berat este una dintre cele mai importante atracții turistice ale țării.

În Berat, sute de case au fost declarate muzeu. Problema, spun jurnaliștii albanezi, este că proprietarii nu au bani să-și întrețină casele muzeu. „Direcția de Patrimoniu afirmă că în ultimii trei ani, 60 de case au fost renovate” și restaurările vor continua.

„Ținem la această casă ca la ochii din cap. Este viața noastră și cea a copiilor, a nepoților și a strănepoților noștri,” spune Aferdita Goxhomani, locuitoare a cartierului Mangalem.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei

 
Revista presei Europa Plus din 6 iulie 2021