Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2000 de zile ostatic în Burkina Faso... Dar oare mai este în viață?

australia.png

Dr. Ken Elliott trăia în Burkina Faso încă din 1972
Sursa imaginii: 
Facebook/Djibo via rfi.fr

S-au împlinit recent 2.000 de zile de când Dr. Arthur Kenneth Elliott a fost răpit în Burkina Faso de o organizație teroristă. De mai bine de cinci ani soarta lui se află în mâinile Grupului de Sprijin pentru Islam și Musulmani (GSIM), numit și Jnim în acronimul său arab.

Dr. Kenneth Elliott și soția sa conduceau o clinică în Djibo, în provincia Soum, în nordul țării, de mai bine de treizeci de ani. Chiar de acolo acest cuplu australian a fost răpit pe 15 ianuarie 2016. Jocelyn Elliott a fost eliberată după câteva săptămâni, dar despre chirurgul în vârstă de 86 de ani, nu se mai știa de atunci nimic. Până la eliberarea, în octombrie 2020, a Sophiei Pétronin, fosta ostatică franceză din Mali, care a confirmat că doctorul australian este în viață...

În fiecare zi, la ora 16:00, Sophie Pétronin și dr. Elliott ieșeau la plimbare în deșert. Acest ritual, raportat de fosta ostatică franceză, i-a liniștit pe toți apropiații chirurgului. Dar această veste nu mai e actuală, întrucât plimbările aveau loc la începutul captivității sale, în urmă cu aproape 5 ani. De atunci, niciun semn de viață și nicio informație nu s-au strecurat de la autoritățile burkinabene.

„Am cerut audieri. Am trimis corespondență și nu am primit niciun răspuns cu privire la situația doctorului Elliott”, se plânge Oumarou Tao, membru al Colectivului organizațiilor societății civile din Soum.

Ultima scrisoare, trimisă pe 15 ianuarie Înaltului Comisar al provinciei Soum, a rămas fără răspuns.

Guvernul australian nu spune nici el nimic. Întrebat despre soarta doctorului Elliott după eliberarea ostaticilor malieni, Ministerul de Externe a explicat că a pus în aplicare „diplomația tăcută”.

Familia chirurgului continuă să lupte postând videoclipuri în care se adresează răpitorilor. În ultimul, postat pe 18 mai 2020, Jocelyn Elliott cere întoarcerea soțului ei „întrucât el a ajutat suficient de mult în aceste vremuri dificile” în contextul unei pandemii globale.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de rfi.fr