Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul israelian anunță că vaccinul Pfizer pare a fi mai puțin eficient contra variantei Delta

pfizer.jpg

Vaccin Pfizer
Sursa imaginii: 
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Israelienii au comunicat că analizele pe care le-au făcut arată că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să fie mai puțin eficient împotriva infecțiilor cauzate de varianta Delta comparativ cu alte tulpini de Covid-19, informează CNN.

Reprezentanții guvernului au declarat că vaccinul a oferit 64% protecție în fața infecției, datele fiind analizate până la 6 iunie. În luna mai – când varianta Alpha domina în Israel și tulpina Delta nu se răspândise încă pe scară largă – vaccinul a fost eficient în 95,3% din cazuri, împotriva tuturor infecțiilor.

Tot guvernul a adăugat că vaccinul a dovedit o eficiență de 93% în prevenirea cazurilor severe și a spitalizărilor, comparativ cu 97% raportate în jurnalul medical „The Lancet” în luna mai.

Această declarație a citat cele mai importante date, fără a da publicității alte detalii. O echipă de la Hebrew University a declarat separat că este prea devreme pentru a spune care este eficacitatea vaccinului în cazul tulpinii Delta.

Amintim, Israelul a vaccinat cu Pfizer persoane cu vârsta de peste 12 ani, iar procesul rapid a oferit oamenilor de știință date legate de eficacitatea sa în lumea reală.

O primă ipoteză ar fi că scăderea eficacității se datorează probabil răspândirii variantei Delta în Israel. Această tulpină mai infecțioasă a virusului a fost identificată pentru prima dată în India la începutul acestui an și este cunoscută și sub numele de B.1.617.2.

Directorul Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA,

Dr. Anthony Fauci, a declarat CNN că sunt necesare mai multe date pentru a determina motivul exact al scăderii eficacității în Israel. În timp ce „israelienii știu ce fac”, datele sunt insuficiente, a spus Fauci, adăugând că circumstanțele scăderii eficacității sunt neclare.

Compania Pfizer a spus că nu poate comenta date nepublicate, însă un studiu de laborator publicat recent, realizat cu filiala medicală a Universității din Texas, a constatat că vaccinul său era eficient împotriva versiunilor create în laborator de tulpini Delta sau alte tipuri. Studiul a constatat că vaccinarea completă determină un răspuns imun care ar trebui să aștepte să protejeze bine oamenii împotriva infecției cu noile variante.

Trebuie spus că Israelul este una dintre cele mai vaccinate țări din lume, cu peste 60% din populație complet inoculată contra Covid-19.