Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Valeriu Gheorghiță: O persoană infectată cu Delta poate genera 6, 7 cazuri secundare

gheorghita_2_fb.jpg

Noi propuneri de relaxare vor fi discutate vineri. O parte vizeaza organizarea de evenimente private și publice cu participarea persoanelor vaccinate.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță
Sursa imaginii: 
Guvernul României / Facebook

O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus.

"O persoană infectată cu varianta Delta poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Asta înseamnă o rată de atac foarte crescută în rândul populației, și mai ales în rândul populației neimunizate. O altă caracteristică este de a scăpa parțial de sub efectul protector al anticorpilor neutralizanți, care sunt dobândiți prin trecerea prin boală. O persoană care a făcut boala are anticorpi o perioadă de 3, 6, 8 luni și scade riscul de reinfecție.Această variantă Delta reduce activitatea neutralizantă a anticorpilor obținuți prin trecere prin boala naturală cu 20 până la 50%. Ca atare, un om care a trecut printr-o infecție cu o altă variantă, are un irsc de până la 50% să se reinfecteze cu această variantă Delta. Asta, în lipsa vaccinului. Comparativ cu anticorpii care rezultă din trecerea prin boală, unde în cazul variantei Delta este de aproape șase ori mai redusă activitatea neutralizantă a anticorpilor.", a declarat dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anticoronavirus, la Digi24. 

Medicul a adăugat că în România vorbim acum de aproximativ 28%, rată de acoperire vaccinală din populația eligibilă, anume populația peste 12 ani. După cel puțin o doză de vaccin se reduce transmiterea cu 30 până la 50%. Deci cineva infectat după prima doză de vaccin are cu 50% mai puțin risc să transmită boala. În prezent, în România este dominantă varianta Alpha, cea britanică.