Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turbine eoliene pe mare? Pescarii francezi nici nu vor să audă

eol.png

Pescar în timpul unei manifestații de protest la Saint-Brieuc, Franța, 3 mai 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

„Exploatarea energiei eoliene pe mare ne va aduce sfârșitul”: în ciuda părerilor științifice destul de liniștitoare, pescarii francezi care își câștigă traiul exclusiv din apele de coastă sunt îngrijorați de proiectele privind crearea parcurilor eoliene pe mare, aprobate de statul francez în vederea dezvoltării energiilor marine regenerabile (EMR).

În ultimele săptămâni, pescarii au protestat la Saint-Brieuc, apoi la Caen și Malo-les-Bains, în apropiere de Dunkerque. Deși nu toți sunt afectați în mod direct, au participat la aceste manifestații deoarece cred că e o chestiune ce îi privește și pe ei. Iar unii au fost arestați și chiar condamnați la închisoare...

„Am depus un efort și am mers în Bretania la sfârșitul lunii mai să protestăm pentru că este foarte important (...) Nu există tabere, bretonii de o parte și mediteraneeni pe de altă parte,... pescuitul artizanal este al tuturor”, spune pentru agenția de presă France-Presse (AFP) Pierre Morera, președintele comitetului departamental pentru pescuit din Var.

El iese în larg în fiecare zi, singur pe barca sa de nouă metri. „Turbinele eoliene offshore ne vor aduce sfârșitul”, prezice el, convins că mai devreme sau mai târziu și apele de coastă în care pescuiește el vor fi vizate.

Aceste unități sunt construite în apropierea sau în câmpul de activitate al acestor pescari în ape de coastă care au observat deja schimbări în mediu.

„82% din flota de pescuit franceză e formată din bărci de mai puțin de 12 m, cu o limită de navigație (în largul coastei) de 20 de mile (37 de kilometri)”, explică Johnny Wahl care își desfășoară activitatea în Oléron. „Pescuim la adâncimi de 50/60 de metri, chiar în zona în care vor fi amplasate parcurile eoliene. De aceea suntem cei mai afectați”, mărturisește vicepreședintele comitetului regional pentru pescuit din Nouvelle-Aquitaine.

Exploatarea energiei eoliene offshore înseamnă că „trecem în sectorul privat o zonă de pescuit artizanal, deși acest tip de pescuit este cel mai durabil și responsabil”, afirmă cu regret Julien Tréhorel, care pescuiește în Erquy, golful Saint-Brieuc.

Acest pescar șef a fost condamnat în mai, împreună cu alți doi colegi de breaslă la pedeapsa cu închisoarea, a cărei executare a fost amânată, pentru violență și amenințări cu moartea la adresa jandarmilor.

„În golf, apele sunt foarte bogate. Când apele sunt bogate, veniturile cresc (...) Pescuim pește, nu cecuri”, a declarat Julien Tréhorel ca răspuns la încercarea companiei responsabile cu construirea parcului din golful Saint-Brieuc, Ailes Marines (grupul spaniol Iberdrola) de a le oferi o compensație financiară.

„Stres pentru unele specii”

„Oamenii nu-și dau seama că aceste parcuri eoliene sunt adevărate șantiere sub apă”, notează Olivier Becquet, vicepreședintele comitetului regional pentru pescuit din Normandia,  responsabil cu protecția mediului, care își desfășoară activitatea în Tréport (Seine-Maritime).

În afară de partea vizibilă a turbinei, care ajunge în general la o înălțime de aproximativ 200 de metri cu tot cu pale, partea subacvatică, formată dintr-un soclu de beton, care susține întreaga structură, poate ajunge până la 50 de metri adâncime. Se intenționează construirea a șapte parcuri folosindu-se aceste tehnici, diferite de cele utilizate în cazul turbinelor eoliene plutitoare.

Studiile științifice, incomplete potrivit pescarilor, au fost efectuate înainte de începerea lucrărilor pentru a evalua impactul parcurilor eoliene asupra mediului marin.

„Pe durata lucrărilor, este dificil de stabilit, impactul este necunoscut. Poate există un oarecare nivel de stres temporar pentru anumite specii”, estimează Spyros Fifas, cercetător la IFREMER (Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării).

„Dar, odată ce parcul este în funcțiune, nu există un impact major. Uneori  poate fi vorba de efecte pozitive, ale „agregării” anumitor specii pe structurile turbinelor, care acționează ca „recife”, spune cercetătorul, bazându-se pe experiențele țărilor europene precum Marea Britania, Belgia sau Olanda.

Fiecare configurare a siturilor este diferită, admit oamenii de știință.

În ceea ce privește scoicile Saint-Jacques din golful Saint-Brieuc, pe care le examinează în mod regulat,  cercetătorul este încrezător: „populația a crescut extrem de mult în ultimii zece ani, iar șantierul parcului eolian este situată într-o zonă în care viețuiește o parte relativ mică a speciei”.

Parcul eolian din golful Saint-Brieuc trebuie să fie construit la 16,3 kilometri de coastă și să fie format din 62 de turbine. Punerea sa în funcțiune este programată pentru sfârșitul anului 2023.

Din perspectiva lui Spyros Fifas, îngrijorarea pescarilor nu are atât de mult de a face cu protecția mediului înconjurător, ci constă mai degrabă într-un conflict de ordin socio-economic referitor la accesul la zona de pescuit.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24