Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Buzău: Muzeu mobil pentru copiii din zone izolate

muzeu1.jpg

Sursa imaginii: 
Muzeul județean Buzău

Muzeul Judeţean Buzău a reluat recent programul ”Museum Bus”, singurul program din România menit să aducă muzeul în faţa copiilor aflaţi în zone izolate şi care nu au posibilitatea de a vizita sediul central al instituţiei, potrivit news.ro.

Microbuzul modificat şi transformat în muzeu are printre exponate şi obiecte din colecţia specială a lui Dumitru Dan - primul globe-trotter român care a făcut înconjurul Pământului pe jos.

„Este vorba de un microbuz pe care l-am primit de la Centrul Judeţean de Cultură şi Artă pentru că nu îl mai foloseau iar noi l-am recarosat şi amenajat ca un muzeu pe roţi. Lucrarea a fost făcută de o firmă specializată, iar omologarea şi dotarea cu toate echipamentele a costat în jur de 9.000 de euro", spune directorul Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache.

Accesul în muzeul mobil este gratuit, toate costurile fiind suportate de Muzeu şi de Consiliul Judeţean Buzău.

Foto: Muzeul județean Buzău

„Museum Bus este deservit de un şofer cu o categorie specială de permis care să îl poată conduce, un muzeograf şi un conservator. În microbuz nu sunt obiecte de patrimoniu ci doar replici după obiectele de patrimoniu din muzeu şi exponate din cadrul Secţiei de Arheologie, Secţia de Istorie şi două colecţii speciale Dumitru Dan-primul globe-trotter român care a făcut înconjurul Pământului pe jos şi care a fost buzoian şi Colecţia de Telefoane. Pe lângă acestea sunt panouri explicative din cadrul altor secţii ale muzeului dar şi toate filmele de prezentare care au fost făcute în cadrul Muzeului Judeţean Buzău", a mai precizat Daniel Costache.

Programul Museum Bus a fost lansat în decembrie 2019 şi a funcţionat până în luna martie 2020 când a fost oprit în urma pandemiei de Cuvid-19. În cele aproximativ  4 luni de funcţionare, 1027 de copii au trecut pragul Museum Bus din 8 localităţi  ale judeţului Buzău.

De marţi, 6 iulie, Museum Bus și-a reluat activitatea în judeţ şi are programate 6 opriri în luna iulie în localităţile Ruşeţu, Movila Banului, Colţi, Gura Teghii, Siriu şi Lopătari. Programul ar putea continua şi în lunile următoare însă totul depinde de restricţiile impuse de autorităţi.