Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România se află într-un moment de ”transmisie comunitară” cu tulpina Delta Covid 19 (medic)

medic_crisan.jpg

Radu Gănescu, Coaliția Pacienților: “ Recompensarea medicilor dacă s-ar vaccina nu cred că e o idee bună”
Radu Gănescu, Coaliția Pacienților: “ Recompensarea medicilor dacă s-ar vaccina nu cred că e o idee bună”
Sursa imaginii: 
Facebook / Radu Crișan

Avertismentul a fost lansat de medicul Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași, unitate medicală care s-a aflat în prima linie a luptei cu pandemia. Doctorul Radu Crișan subliniază că a crescut mult rezistența populației la teste iar ritmul vaccinării este scăzut. 

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași crede că sistemul medical trebuie pregătit pentru orice scenariu și a oferit ca exemplu valul de infectări cu tulpina britanică, val care a adus o persiune foarte mare pe secțiile de Terapie Intensivă.

Radu Crișan: Cu siguranță, în ceea ce privește tulpina Delta Covid 19, ne aflăm într-un moment de transmisie comunitară. Nu este vorba de faptul că nu s-au făcut suficiente testări sau suficiente secvențieri dar suntem în acea fereastră în care virusul se transmite comunitar.

Ajunge la persoane vaccinate sau nevaccinate și dă o simptomatologie. Este adevărat că a crescut foarte mult rezistența populației la teste și avem o rată de vaccinare destul de scăzută. În acest moment, având în vedere faptul că nu avem o trasabilitate foarte clară a cazurilor, nu că nu suntem în stare să o facem, să vedem că a fost un focar undeva în țară și de acolo au plecat niște cazuri.

Părerea mea este că în acest moment avem transmisie clară cu varianta Delta care, potrivit OMS și studiilor care s-au făcut, în mod cert va deveni tulpina dominantă a cazurilor de Covid 19 pînă în luna septembrie.

Noi suntem acum în urmă, așa cum am fost de fiecare dată față de țările europene, cam cu patru săptămîni de la momentul începerii creșterii cazurilor pînă când vom avea o nouă perioadă de îmbolnăviri și transmisie comunitară accentuată cu Delta. De asta se și spune val pentru că el curge la nivel geografic dintr-o regiune în alta.

Vom avea cu siguranță un val patru?

Radu Crișan: Cu siguranță va fi un val patru pentru că există deja o creștere a numărului de infectări în Europa, SUA, țările limitrofe. Cu siguranță datorită relaxării restricțiilor epidemiologice , valul va ajunge și la noi.

Acest lucru a fost demonstrat într-o țară ca Israelul care a avut o rată bună de vaccinare și totuși la persoane nevaccinate s-au înregistrat cazuri. Vom avea un val de îmbolnăviri dar nu putem ști dimensiunea. Vom avea creșteri, deja le avem. De la zero Covid 19 săptămîni întregi pe Iași, am început să avem cazuri. Dacă ar fi să le secvențiem cu siguranță am constata că sunt cu această variantă Delta.

E pregătit sistemul sanitar pentru valul patru?

Radu Crișan: În momentul de față, avem o experiență în ceea ce privește izbucnirile epidemice ale SARS Cov2. De fiecare dată, fiecare val a venit cu particularitățile sale. La început, legislația din România și felul în care ne comportam, internam toate cazurile tocmai pentru a limita îmbolnăvirile. Ulterior, s-au internat doar cazurile simptomatice. De fiecare dată au fost alte cooordonate ale pandemiei.

Ultimul val, din nefericire, cel care a fost determinat de varianta britanică, a fost cel care a îngenunchiat cazurile cu comorbidități importante și care a adus o presiune mare pe secțiile de ATI. Acele cazuri infectate cu varianta britanică au fost și cele mai grave.

Acum, ceea ce știm din experiența altor țări, suntem cu o variantă a virusului semnificativ mai agresivă și cu o agresivitate în transmitere. Se presupune a fi sub zece secunde de contact cu materialele infecțiooase.

Ne așteptăm să avem mai multe cazuri. Cu cît populația are un bagaj imunologic mai important cu atât formele vor fi mai puțin grave. Nu putem face predicții. Ce știm cu siguranță este că vaccinarea conferă o imunitate importantă la formele grave de boală.

Cel care se vaccinează poate contracta virusul și nici să nu-l știe că îl are. Persoanele nevaccinate cu siguranță că vor avea probelme. Nu știm cum va arăta dar avem experiența celor trei valuri, ultimul cu presiune importanța pe secțiile de ATI.

Să sperăm că populația se va vaccina. La spitalul nostru detecția infecției cu SARS Cov 2 a PCR se face cu unul dintre cele mai performanțe aparate, de nouă generație, care poate ridica suspiciunea mutației virusului. Oamenii nu trebuie să stea internați. Rezultatul este primit în cîteva ore.

 
Interviu cu Radu Crișan, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași