Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ucraina: Defilare pe tocuri de Ziua Independenței?

tocuri.png

Image source: 
© ArmyInform via France24

Armata ucraineană a publicat recent pe internet fotografii de la repetițiile unităților feminine pentru parada militară organizată cu ocazia Zilei Independenței pe care o vor sărbători în curând. În imagini putem observa că femeile poartă pantofi cu toc în loc de bocanci militari. Un artificiu de marketing aspru criticat pe rețelele de socializare...

Fotografiile de la pregătirile pentru parada militară de pe 24 august, care marchează 30 de ani de la proclamarea independenței Ucrainei față de URSS, le arată pe tinerele femei defilând în tricouri, pantaloni de camuflaj... și pantofi cu toc.

Pe site-ul oficial al armatei ucrainene, ArmyInform, există un articol care detaliază etapele repetițiilor, precum și alegerea ținutei pe care soldații o vor purta, în contrast cu ținutele purtate în cadrul paradelor din anii anteriori, care erau „casual”, potrivit articolului.

Pe site există, de asemenea, mărturii ale cadetelor care participă la antrenament, cum ar fi cea a Ivannei Medvid, care se antrenează pe tocuri de două ori pe zi de o lună încoace: „Anul acesta, pentru prima dată, antrenamentul are loc pe tocuri înalte. Este puțin mai greu decât în ghete, dar încercăm”.

Anunțul a fost criticat în secțiunea de comentarii a site-ului guvernamental, afirmându-se că tocurile nu sunt deloc potrivite pentru a defila ore în șir, mai ales în plină vară.

Decizia ca femeile să defileze pe tocuri a indignat, de asemenea, mai multe femei miniștri și membre ale parlamentului ucrainian după ce imaginile au fost distribuite pe rețelele de socializare și au fost preluate și de presa locală. Oficialii aleși au cerut, într-un comunicat de presă, ministrului să reevalueze această decizie.

„Pantofii cu toc sunt incompatibili cu capacitatea de luptă a soldaților. Defilarea în „pas de gâscă” [pas militar în care se ridică piciorul într-un unghi drept, n.r.] cu astfel de pantofi dăunează în mod deliberat sănătății soldaților”, putem citi într-un comunicat de presă comun semnat de mai multe femei din parlamentul ucrainian.

Ministrul Apărării a declarat pe 3 iulie că se va căuta o soluție alternativă pentru înlocuirea pantofilor cu toc purtați de femeile din armată.

În plus, autoritățile nu au emis nicio declarație cu privire la motivul acestei alegeri vestimentare.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24