
Social
Pfizer va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin. Cercetător: Tulpina Delta, cu până la 60% mai infecțioasă
vaccination-5884515_1920_1.jpg

''Pfizer şi BioNTech au constatat rezultate încurajatoare ale unor teste în curs pentru o a treia doză din vaccinul actual'', au explicat companiile care ''intenţionează să transmită aceste date către FDA, EMA şi alte autorităţi de reglementare în următoarele săptămâni'', potrivit Reuters.
Food and Drug Administration şi Centers for Disease Control and Prevention au spus într-un comunicat comun că americanii care au fost vaccinaţi complet nu au nevoie de o doză suplimentară la acest moment. Unii oameni de ştiinţă au pus sub semnul întrebării nevoia unei doze suplimentare. Directorul ştiinţific al Pfizer, Mikael Dolsten, a declarat că recentele informaţii din Israel privind eficacitatea vaccinului vin în urma infectării oamenilor care au fost vaccinaţi în ianuarie sau februarie. Ministerul israelian al Sănătăţii a spus că eficacitatea vaccinului în prevenirea infecţiei şi bolii simptomatice a scăzut la 64% în iunie. „Vaccinul Pfizer este foarte activ în ceea ce priveşte varianta Delta”, a spus Dolsten într-un interviu. Dar după şase luni, a adăugat el, „este probabil riscul de infectare, pentru că nivelul anticorpilor, aşa cum era estimat, scade”.
Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford, spune la RFI că cea de-a treia doză nu este un vaccin adaptat noilor tulpini, ci se bazează exclusiv pe stimularea memoriei imunitare dobândită fie prin vaccin, fie prin imunizare. Potrivit acestuia, "tulpina Delta posedă niște mutații ale proteinei SPIKE care îl fac mult mai eficient în a se transmite. Practic, și cei vaccinați pot contacta o formă simptomatică a bolii dar simptomele sunt foarte ușoare comparativ cu o persoană care nu a fost expusă nici la vaccin, nici la infecție. Pe de altă parte, eficiența vaccinului Pfizer rămâne foarte mare ...95-96% reducere a cazurilor care au nevoie de spitalizare, respectiv un procent de 92-93% Oxford-Astra Zeneca. Sunt cifre care demonstrează că vaccinurile ne protejează inclusiv de tulpinile noi.".
ASCULTĂ AICI interviul cu Ștefan Dascălu, cercetător român la Oxford: