Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medicul ieșean care a negat pandemia, ordin de restricție față de studenții Universității de Medicină

razvan.jpg

Medicul Răzvan Constantinescu
Sursa imaginii: 
facebook.com/razvan.constantinescu1

Medicul Răzvan Constantinescu cunoscut în spațiul public pentru opiniile sale prin care a pus sub semnul întrebării pandemia, măsurile dispune de autorități și eficiența vaccinurilor a fost sancționat. A fost suspendat de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Iași pe perioada cercetării disciplinare. Și ancheta desfășurată de Colegiul Medicilor se află aproape de finalizare.

Medicul Răzvan Constantinescu nu mai are voie să susțină niciun fel de activitate didactică până la finalizarea integrală a anchetelor aflate în curs la UMF. Decizia este semnată de rectorul instituției, prof.dr. Viorel Scripcariu. De asemenea, doctorului care a negat și neagă existența virusului, vorbește despre dictatură sanitară și pune sub semnul întrebării vaccinurile îi este interzisă orice interacțiune cu studenții. Nici cu prezență fizică, nici online.

Decizia vine după ce Comisia de etică a Universității de Medicina din Iaşi a dat un avertisment scris doctorului Răzvan Constantinescu pentru că, prin tot ceea ce a făcut a denigrat imaginea instituției. Universitatea de Medicină de la Iași a luat decizia ca, pentru a participa la activitățile didactice, studenții și profesorii fie să se vaccineze fie să prezinte rezultatul negativ al unui test. Răzvan Constantinescu este antivaccinare. Niciun reprezentant al instituției de învăţământ superior medical ieșean nu a dorit să ofere declarații pe acest subiect.

De cealaltă parte, continuă ancheta la Colegiul Medicilor, după cum a a declarat președintele Liviu Oprea: „ se află în stadiu de anchetă disciplinară. S-au mai produs audieri și în scurt timp va fi definitivat dosarul care va fi trimis la Comisia de Disciplină unde se va judeca cazul. După cum știți, Colegiul Medicilor din Comisia de Jurisdicție nu judecă ci doar instrumentează cazul. Cei acuzați au fost audiați!

L-am întrebat pe președintele Colegiului Medicilor din Iași, Cum comentează faptul că medicul Răzvan Constantinescu rămâne în sistem iar toate informațiile despre pandemie ajung la pacienți ca fiind dintr-o sursă sigură, un reprezentant al lumii medicale? „ Nu am să fac un comentariu foarte amplu. Am să vă spun că atitudinea oricărui medic care se află în anchetă disciplinară joacă un rol important, prin Codul Deontologic, joacă un rol în decizia finală„ a precizat Liviu Oprea.

„Aceste luări de poziție încalcă Jurământul lui Hipocrate”

De cealaltă parte, profesor la UMF Iaşi, doctorul Mircea Onofriescu e mai tranșant: „Aceste luări de poziție încalcă Jurământul lui Hipocrate. Medicii trebuie să ajute, să prevină bolile. Medicii trebuie să-i educe pe oameni în timpul unei pandemii. Acești doctori trebuie sancționați. Faptul că UMF Iași a decis sancționarea acestui medic care nu respectă protocoalele și reglementările de ordine interioară e bine. Trebuie sancționat. Acest coleg de-al meu vrea să își facă publicitate pentru că vrea să intre în politică. Este singura explicație rațională pe care o găsesc. Este păcat că spitalul în care lucrează și colegii din clinica unde lucrează nu l-au sancționat. Nu a purtat mască, nu a respectat regulile și protocoalele. Este păcat că alte colegii și alte universități de medicină nu au luat poziție față de aceste să le numesc cozi de topor care derutează o lume care este cu o educație sanitară mai redusă, o lume îngrijorată și speriată. Nu a fost ușor pentru nimeni în pandemie."

Alt medic anchetat de Colegiul Medicilor continuă să scrie pe pagina personală de Facebook „că nu a murit nimeni de Covid, că mulți din cei care au murit în spitalele COVID au decedat datorită unei greșeli stupide: intubație oro-traheală pentru o viroză respiratorie și că cel mai mare vinovat pentru această pandemie este presa...