Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Scandal în India: Femei scoase la ”vânzare” online

indian-woman-5450102_1920.jpg

Image source: 
pixabay.com

Zeci de femei musulmane din India s-au trezit duminica trecută că sunt scoase la vânzare prin intermediul unei aplicații. Pe lista se aflau femei vocale, inclusiv jurnaliste, activiste și cercetătoare, unele dintre acestea ștergându-și conturile de pe rețelele sociale după incident, relatează BBC.

 

Hana Khan, fost producător media, pilot pe cruse comerciale și una dintre victimele incidentului, a precizat pentru BBC că a fost alerată de o prietenă care i-a trimis un tweet. Postarea de pe twitter a condus-o spre aplicația ”Sulli Deals", o aplicație care colectase fotografiile publice ale mai multor femei și crease profiluri false, descriindu-le pe acestea drept ”afacerea zilei”.

"Am numărat 83 de nume, s-ar putea să fi fost mai multe. Mi-au luat fotografa de profil de pe twitter și mi-au folosit numele. Aplicația era activă de 20 de zile și nici măcar nu aveam habar. Mi-au trecut firoi pe șira spinării când am văzut”, a povestit Hana Khan, pentru BBC.

Aplicația pretindea că le oferă utilizatorilor ocazia de a ”cumpăra” o "Sulli" – un termen peiorativ folosit pentru femeile musulmane de către trollii hinduși de extremă-dreapta. Nu există o licitație efectivă sau ceva de genul acesta, scopul aplicației fiind exclusiv cel de a înjosi și umili femeile respective.Khan a mai declarat că a devenit ținta acestora din cauza religiei sale. ”Sunt o femeie musulmană care are vizibilitate și care se face auzită. Și ei vor să ne reducă la tăcere”, a comentat ea, precizând că nu se lasă și va continua dreptatea în justiție. 

GitHub, platforma web care găzduia aplicația respectivă, a dispus închiderea imediată a acesteia ca urmare a plângerilor înregistrate, precizând într-un comunicat de presă că aplicația încalcă flagrant politicile sale. Pe de altă parte, experiența a indus frică în rândul femeilor vizate, printre acestea figurând jurnaliste, artiste, activiste sau cercetătoare de origine musulmană. Câteva și-au suspendat conturile de pe rețelele sociale de teamă că vor fi hărțuite în continuare.