Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Medic: Dacă ne e teamă de variante virale, să creștem numărul celor vaccinați, nu să administrăm a treia doză celor imunizați

gheorghita_gov_ro.jpg

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-covid
Sursa imaginii: 
gov.ro

"Strategia este de a crește numărul persoanelor vaccinate, nu de a administra o a treia doză celor care s-au imunizat deja cu schema completă". Afirmația aparține Coordonatorului campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și a fost făcută duminică, în emisiunea "În fața ta" de la Digi24. El a făcut această afirmație în contextul în care Pfizer va cere autorizarea pentru a treia doză de vaccin anti-Covid în scopul de a crește imunitatea față de noile variante de virus.  

"Faptul că se depun datele științifice care atestă siguranța și eficacitatea unei a treia doze administrate de Pfizer la șase luni este un aspect. Dar asta nu înseamnă că această măsură trebuie să fie adoptată ca politică de vaccinare. O astfel de măsură se adoptă atunci când datele de zi cu zi îți arată o scădere importantă a eficienței vaccinărilor, dar nu este cazul acum pentru niciuna din variantele virale. Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, afectează persoanele nevaccinate. Această a treia doză este în perspectiva variantelor virale în care se observă o scădere a activității neutralizante a anticorpilor. Dacă ne e teamă de variante virale trebuie să creștem numărul de persoane vaccinate, nu să administrăm o a treia doză celor deja vaccinați cu schemă completă. Este important să accelerăm în mod echitabil campaniile la nivelul tuturor țărilor, așa reducem selectarea noilor variante.", a declarat medicul Valeriu Gheorghiță. 

Strategia acum e să creștem numărul celor care se vaccinează cu schemă completă, doar așa vom avea un control bun pe pandemie. Așa reducem presiunea pe spitale și numărul de decese, a adăugat medicul. 

ASCULTĂ AICI DECLARAȚIA: