Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Miliardarul Richard Branson, primul turist care pleacă duminică în spațiu

echipa.jpg

Richard Branson (al treilea de la dreapta la stânga) și echipajul care îl însoțește până la limita spațiului
Image source: 
Facebook/Richard Branson

A început numărătoarea inversă până la momentul în care miliardarul Richard Branson se va urca în racheta Unity şi se va duce către spaţiu. Alături de el vor fi cinci specialişti. 

Duminica aceasta, un zbor a cărui pregătire a durat 17 ani îl va duce miliardarul Richard Branson din deșertul New Mexico până la marginea spațiului. Naveta SpaceshipTwo Unity a companiei Virgin Galactic și avionul purtător VMS Eve vor decola în jurul orei locale 7 a.m. (16:00, ora României) de pe o pistă construită într-una dintre cele mai pustii zone de deșert din America de Nord, în New Mexico. La bordul avionului spațial suborbital se va afla pentru prima dată un efectiv complet: doi piloți, trei angajați ai Virgin Galactic și Richard Branson, în vârstă de 70 de ani,  fondatorul miliardar al companiei. La o altitudine de aproximativ 15.000 de metri, Eve va „elibera” aeronava Unity, iar avionul spațial își va croi propriul său drum spre spațiul suborbital.  

Dave Mackay este pilotul principal. Va fi pentru a treia oară când duce Unity în spaţiu. Pilotul Mackay are 64 de ani şi înainte de a deveni astronaut a fost pilot al Royal Air Force, pilot de teste şi a primit distincţia Air Force Cross în 1992. Dave Mackay a făcut un test cu VSS Unity în februarie 2019, transmite Mediafax.  La bord se va afla şi un astronaut, Sirisha Bandla. Este a doua femeie născută în India care ajunge în spaţiu. Colin Bennett se va ocupa cu evaluarea procedurilor din cabină. Iar cea care va coordona totul va fi Beth Moses. Singurul turist va fi chiar Richard Branson. Iar înainte de zbor, el a anunţat că începe era turismului spaţial.

Unity este nava care va duce primul turist în spaţiu. Stephen Hawking a ales numele navei care va călători spre spaţiu. După ce va fi lansată de aeronava White Knight Two la o altitudine de 15.000 de metri, cu o viteză de până la 3.600 de kilometri pe oră, Unity se va îndrepta spre spaţiu, până la 80 de kilometri deasupra Pământului. Va pluti șase minute, la fel şi cei aflaţi înăuntru, înainte să revină spre Pământ. Unity a efectuat până acum patru lansări. Una dintre ele a fost oprită în ultima clipă. Celelalte au avut succes, ultima chiar în luna mai. Suficient să-l convingă pe Richard Branson, şeful Virgin Galactic, să se urce în navă duminică.

Cine este Richard Branson

Sir Richard Charles Charles Nicholas Branson, născut la 18 iulie 1950, este om de afaceri, investitor, filantrop britanic. În anii 1970 a fondat grupul Virgin, care astăzi controlează peste 400 de companii din diverse domenii. Se numără printre cei mai bogați oameni din Regatul Unit, cu o avere estimată de Forbes, în iulie 2021, la 5,7 miliarde de dolari. A fost prima persoană din lume care a traversat Atlanticul cu balonul, iar în 2007 a sărit de pe acoperișul Casino Palms din Las Vegas pentru a marca zborul inaugural al companiei  sale aeriene Virgin America. În 2004, a fondat compania de zboruri spațiale Virgin Galactic, care a dezvoltat avionul spațial suborbital SpaceShipTwo, conceput pentru turismul spațial.