Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce a câștigat Italia și ”finala suporterilor”?

italia_suporteri.png

Suporteri italieni la meciul inaugural de la Euro 2020, Italia - Turcia (3-0), Roma, 11 iunie 2021
Sursa imaginii: 
Filippo Monteforte POOL/AFP via rfi.fr

Dincolo de rezultatul finalei Campionatului European de Fotbal de aseară, competiția simpatiei în rândul suporterilor a avut un câștigător clar, desemnat cu mult înainte: și acesta a fost Italia. Există niște motive pentru aceasta.

Până și vecinii Angliei de pe insula britanică, scoțienii și galezii, au fost, în cea mai mare parte, susținători ai Italiei, așa cum au arătat de altfel ziarele din cele două provincii britanice. Rivalitățile istorice au contribuit, desigur la aceasta, la fel și faptul că Scoția și Țara Galilor au echipe naționale separate, la fotbal cât și în competiția epică a celor șase națiuni din rugby.

”Anglia este o țară diferită, față de care nu suntem atașați emoțional", scria editorialistul publicației WalesOnline.

Pentru The Scotsman, în cazul Scoției putem vorbi și despre dorința exprimată de o parte a populației pentru independență, iar ceea ce face acest sport atât de atrăgător este dat, în bună parte și de tribalismul său .

Nu este, așadar, nimic în neregulă să nu susții Anglia, scoțian fiind – în definitiv, dacă printr-un miracol, scoțienii ar fi ajuns ei în finală, nimeni nu s-ar fi așteptat ca englezii să fie de partea lor.

Ce să mai spunem despre vecinii irlandezi? La un secol de independență față de coroana britanică, relația rămâne tumultuoasă. Iar rivalitatea din rugby și fotbal ilustrează cum nu se poate mai bine acest lucru.

Publicația online Journal chiar și-a chestionat cititorii despre aceasta, așa cum aflăm din Courrier International. Rezultatul: peste 76% din 7 200 de respondenți s-au declarat susținători ai Italiei.

Joc frumos, spirit de luptători

Fără îndoială, la susținerea față de Italia a contribuit și Brexitul, englezii fiind văzuți deja, de foarte mulți europeni de pe continent, ca fiind, cumva, cei de pe partea cealaltă.

Dar Italia a avut propriile merite, care nu trebuie subestimate. Ea și-a câștigat mulți simpatizanți grație partidelor frumoase și a spiritului de luptă arătat - Italia, reprezentanta națiunii lovite cel mai greu de criza coronavirusului.

Trebuie apoi să luăm în calcul și felul în care Anglia a ajuns în finală, după o semifinală câștigată dintr-un penalty cel puțin discutabil contra Danemarcei, o națională privită cu simpatie în întreaga Europă pentru felul în care a reușit să se remonteze după criza suferită de Christian Eriksen în meciul de debut contra Finlandei.

Și a mai fost lipsa de fair-play a suporterilor britanici de pe Wembley, care au huiduit în momentul intonării imnului echipei adverse.

Apropos de suporteri, este de remarcat aici pedeapsa dură dar binemeritată dictată de UEFA împotriva federației din Ungaria, din cauza manifestărilor rasiste și homofobe ale suporterilor de pe arena Ferencz Puskas.

Ceea ce arată că exacerbarea naționalismului,  xenofobiei și homofobiei din discursurile politice se reflectă în tribunele stadioanelor de fotbal.

Un astfel de discurs își găsește repede adepți în grupurile așa-zișilor suporteri ultras, cel mai adesea tineri, membri ai unor grupări de extremă dreapta, violente și, cu precădere în Europa Centrală și de Est, aflate în strânsă legătură cu mafia gulerelor albe și lumea interlopă.

Pentru președintele UEFA, Alexander Ceferin, organizarea unui campionat european în mai multe țări diferite nu este o idee care să fie repetată în viitorul previzibil.

Dar, am putea spune, acest sistem a avut măcar meritul de a da temperatura Europei – cu toate problemele legate de aceasta.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 12 iulie 2021