Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chile: Prețul cuprului la cote maxime, sărăcia minerilor la fel

mineri_chile.png

Mineri la mina de cupru Kiara, Chile, 22 iunie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

La cei 70 de ani ai săi, cu pielea arsă de soare, Hugo Moroso sortează manual pietre în mica mină de cupru din Kiara, în nordul Chile. Activitatea în mină s-a reluat recent pentru a profita de creșterea spectaculoasă a prețurilor pe piața internațională...

Anul acesta prețul cuprului a doborât recordurile din ultimii zece ani, o tonă ajungând la peste 10.000 de dolari. Un avantaj pentru țara sud-americană, cel mai mare producător din lume, cu 28% din producția mondială.

Cele mai mari zăcăminte din lume sunt exploatate acum la capacitate maximă. Minele mici sunt și ele puse din nou în exploatare.

„Fiul meu nu mai voia să lucrez în mine”, spune Hugo Moroso pentru AFP, în mina Kiara, la 136 km de Antofagasta, un oraș din nordul Chile numit „capitala minieră a lumii”.

Kiara a reluat în august 2020, după trei ani de pauză, exploatarea unui zăcământ consistent din lanțul muntos Vicuña Mackenna, care traversează nordul țării.

La o altitudine de 2.400 de metri, în timp ce ascultă un mic aparat de radio, Hugo Moroso sortează pietrele care conțin mai mult sau mai puțin metal. Acestea sunt apoi vândute către Compania Națională Minieră (Enami).

Dar, la fel ca și colegii săi, Hugo Moroso, expus zilnic condițiilor extreme ale deșertului chilian, se plânge că veniturile sale sunt extrem de mici, în ciuda prețului la care ajunge cuprul pe piața internațională.

„Pentru noi, asta nu înseamnă niciodată salarii mai mari”, afirmă minerul, plătit cu 500.000 de pesos (660 dolari), cu doar 100.000 de pesos mai mult decât salariul minim din Chile.

El subliniază că salariul său a crescut cu greu în ultimii treizeci de ani, spre deosebire de veniturile din minele mari.

Sărăcie și inegalitate

Creșterea prețurilor, stimulată de cererea din China și de programele de redresare economică post-pandemică din întreaga lume, nu se face simțită nici în Antofagasta (390.000 de locuitori).

În acest oraș, unde costul vieții este unul dintre cele mai ridicate din țară, doar câțiva beneficiază de acest ciclu în creștere. Sărăcia a crescut, de la 5,1% din populație în 2017 la 9,3% în 2020.

„Aici există oameni care pot trăi ca în Europa și alții care trăiesc în tabere unde nu există apă curentă”, deplânge preotul Felipe Berrios, locuitor al districtului Chimba, unde o mie de colibe de lemn și tablă se întind pe un teren dominat de un depozit de deșeuri.

În această regiune "care contribuie cu 10% la produsul intern brut al țării și primește doar 2% din investiții, nu beneficiază nici de departe de autostrăzi, cele mai bune școli, cea mai bună infrastructură spitalicească", afirmă cu regret guvernatorul Ricardo Diaz .

Un proiect de lege prezentat de parlamentarii de stânga pentru creșterea redevențelor plătite statului, a fost recent aprobat de deputați și așteaptă examinarea de către Senat.

În același timp, noua adunare responsabilă de elaborarea noii Constituții din Chile este așteptată să propună schimbări în exploatarea materiilor prime, o cerere din timpul protestelor declanșate în 2019.

Printre propunerile care vor fi dezbătute se numără și creșterea impozitelor pe extragerea resurselor neregenerabile, în beneficiul, cel puțin parțial, al comunităților miniere.

"Suntem de acord că mineritul poate contribui mai mult la dezvoltarea țării și a comunităților în care se află minele de extracție. Dar (proiectul) ar putea avea efectul opus și ar putea duce la scăderea investițiilor și producției miniere", explică judecătorul Edgar Blanco, Secretar de Stat pentru Mine.

Cercetătoarea Cristina Dorador, aleasă în Adunarea Constituantă pentru orașul Antofagasta, consideră că „este timpul să regândim practicile economice extractive”, bazate pe exploatarea masivă a resurselor naturale care sunt exportate fără a fi aproape transformate și care au un puternic impact asupra mediului .

„Oamenii nu-și pot explica modul în care o regiune aparent atât de bogată poate fi atât de săracă și să sufere în același timp din cauza inegalităților”, explică ea.

 

Traducere de Magda Savitchi după reportajul publicat de France24