Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Israelul a început administrarea unei a treia doze de vaccin Pfizer persoanelor vulnerabile

Israelul a început luni să administreze o a treia doză de vaccin anticoronavirus unor pacienţi care au un sistem imunitar slab, în urma unei creşteri a contaminărilor cu varinata indiană a SARS-CoV-2, relatează AFP.

Peste 400 de noi cazuri  de COVID-19 au fost declarate în ultimele 24 de ore, în Israel, în creştere de la o medie de 200 de cazuri zilnice în urmă cu o săptămână.

În acest context, Ministerul israelian al Sănătăţii a anunţat luni că a autorizat administrarea celei de a treia doze de vaccin Pfizer anumitor persoane. Este vorba despre cele cu un sistem imunitar slăbit, care nu răspunde suficient după vaccinarea cu două doze de ser. Ministerul explică faptul că există tot mai multe probe care arată că pacienţii cu imunosupresie nu dezvoltă un nivel suficient de anticorpi după două doze de vaccin împotriva noului coronavirus. "Unii pot dezvolta aceşti anticorpi după a treia doză”, se arată într-un comunicat al ministerului israelian al Sănătății, citat de AFP și News.ro. 

În urma acestui anunţ, Spitalul Sheba, situat în regiunea Tel Aviv, a anunţat că a vaccinat cu a treia doză de vaccin pacienţi vulnerabili. ”Am scris istorie azi, când am administrat a treia doză de vaccin Pfizer unor pacienţi care au primit grefe de inimă”, şi-a exprimat satisfacţia spitalul, într-un comunicat.

Israelul este una dintre primele ţări care a lansat, la jumătatea lui decembrie, o amplă campanie de vaccinare, în urma unui acord cu gigantul farmaceutic american Pfizer, care a furnizat rapid milioane de doze acestei ţări, în schimbul unor date cu privire la efectele vaccinului pe care l-a dezvoltat împreună cu firma germană în domeniul biotehnologiei BioNTech.

Această campanie a permis administrarea a două doze de vaccin unei proporţii de 55% din populaţie - 85% adulţi -, ceea ce a favorizat o redeschidere a cafenelelor, barurilor şi magazineloir şi o reducere a numărului cazurilor de la 10.000 la mai puţin de 100 de contaminări pe zi, potrivit News.ro. Însă, în ultimele săptămâni, numărul cazurilor a început să crească, în urma răspândirii variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, iar autorităţile israeliene au reimpus anumite măsuri sanitare - purtarea măştii în locuri publice închise.

Cele două firme consideră că cea de-a treia doză de vaccin anticoronavirus ar putea consolida nivelul anticorpilor împotriva variantei indiene (DELTA), a SARS-CoV-2, foarte contagioasă.