Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franța: Vaccinare obligatorie pentru personalul din sistemul sanitar

macron.png

Președintele Macron în timpul alocuțiunii televizate din 12 iulie 2021
Sursa imaginii: 
© Élysée via rfi.fr

Președintele Emmanuel Macron a anunțat luni, în cadrul unei alocuțiuni televizate, că vaccinarea va fi obligatorie pentru tot personalul, medical și nemedical, din sistemul de sănătate: spitale, clinici medicale, aziluri, inclusiv pentru persoanele care îngrijesc persoanele în vârste la domiciliu. Șeful statului a precizat că persoanele vizate ”au timp până la 15 septembrie a.c. să se vaccineze”, după care vor avea loc ”controale și sancțiuni”.

Macron a pledat pentru continuarea campaniei de vaccinare, anunțând că imunizarea va deveni obligatorie și pentru persoanele care au contacte cu persoane vulnerabile.

"Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni", a subliniat Macron.

Măsuri sanitare pentru contracararea variantei Delta a SARS-CoV-2, anunțate de Președintele Franței, Emmanuel Macron:

  • vaccinarea obligatorie pentru lucrătorii din domeniul sanitar și cei care intră în contact cu persoanele vulnerabile (controale și sancțiuni începând cu data de 15.09.2021);
  • dacă vaccinarea francezilor nu crește suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toți francezii”;
  • stabilirea telemuncii parțiale în departamentele în care rata de incidență crește cel mai mult;
  •  participarea la evenimente pe scară largă, cluburi/restaurante/baruri/terase (cu peste 50 de persoane, cu vârsta de peste 12 ani), mijloace de transport în comun (tren și avion) va fi condiționată de existența unui certificat de vaccinare anti-COVID, începând cu luna august 2021;

Începând cu data de 10.07.2021, varianta Delta a devenit majoritară în Franța, cu 51,7% din contaminările examinate, față de 30% la începutul săptămânii trecute.

Pentru rata incidenței, 7 departamente ale Franței metropolitane au depășit pragul de alertă, stabilit la 50 de cazuri la 100.000 de locuitori: Pirineii Orientali (103), Paris (83), Alpi Maritimi (61), Pirineii Atlantici ( 59), Haute-Garonne (57), Hauts-de-Seine (53) și Hérault (51).

Franţa a trecut de la un număr mediu de 400.000 de inoculări/zi la sfârşitul lunii mai, la aprox. 165.000/zi în prezent.