Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Veneția: Marile pacheboturi interzise în Centrul vechi de la 1 august

venetia.png

Pachebotul Costa Fortuna la Veneșia, octombrie 2009
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Distracția poate continua, dar puțin mai departe... Marile nave de croazieră, acuzate că pun în pericol centrul istoric al Veneţiei inclus în patrimoniul UNESCO, vor fi interzise începând cu 1 august, a anunţat guvernul italian potrivit  AFP.

Navele de peste 25.000 de tone, de peste 180 de metri lungime, de 35 de metri înălţime sau ale căror emisii conţin peste 0,1% sulf nu vor mai fi autorizate să intre în bazinul San Marco, pe canalul San Marco sau pe canalul Giudecca.

Acestea vor trebui să acosteze în portul industrial Marghera, unde se vor realiza amenajări speciale, în timp ce navele de croazieră mai mici (de circa 200 de pasageri) vor putea continua să acosteze în centrul oraşului, precizează comunicatul guvernului italian.

Prim-ministrul Mario Draghi a salutat "o etapă importantă pentru conservarea lagunei veneţiene", supusă de decenii presiunii continue a pacheboturilor care aduc milioane de vizitatori în Oraşul Dogilor.

Apărătorii patrimoniului şi ai mediului denunţă de ani de zile acest adevărat ”flagel” al navelor mari care ameninţă ecosistemul fragil al lagunei şi fundaţiile centrului său istoric.

Dezbaterea a fost relansată luna trecută, o dată cu revenirea croazierelor după luni de pandemie care le-au readus veneţienilor liniştea şi aerul curat.