Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coreea de Sud: Muzica prea ritmată interzisă în sălile de fitness din cauza... pandemiei

coreea.png

Hitul "Gangnam Style" al starului sud correan Psy va fi interzis în sălile de gimnastică pentru că este ”prea ritmat”
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Unul dintre cele mai mari hituri ale pop-ului sud-coreean, „Gangnam Style”, va fi scos cel mai probabil din listele de redare în sălile de gimnastică din Seul din cauza noilor măsuri oficiale împotriva Coronavirusului. Acestea preuspun inclusiv interzicerea cântecelor cu un tempo prea rapid în timpul exercițiilor de fitness.

Numărul de noi infecții în Coreea de Sud a ajuns la un nivel record, iar guvernul a hotărât să împiedice adepții fiteness-ului să respire prea tare sau să stropească pe alții cu picături de transpirație.

De aici și ideea de a întreprinde acțiuni asupra uneia dintre sursele de motivație ale amatorilor de fitness: muzica.

Autoritățile au decis că sălile de sport nu vor mai avea voie să difuzeze melodii cu un tempo care depășește 120 de bătăi pe minut (bpm) în timpul lecțiilor de grup, cum ar fi zumba sau pedalat în interior („spinning”).

Limită de viteză?

Anunțul a declanșat reacții acide pe rețelele de socializare, unde unii s-au grăbit să facă o listă a melodiilor permise.

Astfel, se va permite practicarea fitness-ului în sălile de sport pe ritmul ultimelor hit-uri de la regii K-pop, BTS, precum „Dynamite” (114 bpm) sau „Butter” (110 bpm). Dar succesul mondial al lui Psy, „Gangnam Style”, nu va mai putea fi ascultat, deoarece ritmul său ajunge la 132 bpm.

Coreea de Sud cunoaște în prezent puțin peste o mie de cazuri noi de coronavirus în fiecare zi. Acest număr reprezintă un nivel scăzut în comparație cu multe alte țări, dar extrem de îngrijorător în ceea ce privește standardele sud-coreene, deoarece Coreea de Sud și-a doborât recent recordul de contaminare zilnică trei zile la rând. Mai mult, vaccinarea progresează foarte lent din cauza problemelor de aprovizionare.

Proprietarii și utilizatorii sălilor de sport au criticat noile măsuri luate pentru a combate pandemia, chiar dacă permit acestor spații să rămână deschise.

Kim Hyun-joon, 35 de ani, se îndoiește de eficiența acestor măsuri. „Mă bucur că pot continua să merg la sală”, afirmă el. „Dar oamenii oricum își vor asculta propria muzică în căști.”

O altă inițiativă surprinzătoare constă în faptul că noile măsuri prevăd că nu mai este admisă alergarea cu mai mult de 6 km / h pe benzile de alergat.

„Vom fi amendați și pentru viteză?”, se întreabă un internaut.

Coreea de Sud a fost mult timp unul dintre modelele în lupta împotriva pandemiei, în special pentru că populația sa de la bun început a respectat foarte scrupulos regulile distanțării fizice. Totuși, în ultimele luni s-a observat o anume relaxare și indiferență.

Un total de 1.100 de cazuri noi au fost identificate marți, 13 iulie, majoritatea în Seul și împrejurimi, o zonă în care trăiește jumătate din populația țării.

 

Traducere de Magda Savițchi după articolul publicat de France24