Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vaccinarea obligatorie, vizată în mai multe țări europene. Este o măsură justificată?

vaccine-6181857_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un lucru este de acum clar: călătoriile în Europa vor deveni mai complicate pentru cei nevaccinați. Iar autoritățile din mai multe state europene au în vedere vaccinarea obligatorie pentru anumite categorii de personal. Sunt aceste măsuri justificate?

La scurt timp după discursul de luni seara al președintelui Emmanuel Macron, secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune anunța o înăsprire a cerințelor de intrare pentru călătorii nevaccinați din Spania și Portugalia. Pentru aceștia, testul PCR prezentat în vederea evitării carantinei nu trebuie să fie mai vechi de 24 de ore, față de 72 de ore cât era până acum.

Stimulente pentru vaccinare

Măsura constituie, desigur, încă un stimulent pentru vaccinare, după ce săptămâna trecută, același ministru  Clément Beaune recomandase francezilor să evite călătoriile în Peninsula Iberică.

La începutul lunii august, permisul de sănătate va fi necesar pentru a putea intra în cafenele, restaurante și alte centre comerciale din Franța. Iar personalul sanitar trebuie să se vaccineze până pe 21 septembrie, după care vor urma verificări.

Grecia va introduce, de asemenea,  vaccinarea obligatorie a personalului sanitar și de îngrijire începând cu luna septembrie. Guvernul de la Atena a luat această decizie pe fondul creșterii numărului de infectări. 99% dintre pacienții intubați în spitale sunt persoane nevaccinate.

Și Belgia pune în discuție vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din domeniul sănătății. Ministrul de resort s-a făcut ecoul multor oameni de știință care au evocat o „evidentă datorie” din partea acestei categorii profesionale de a se inocula.

Autoritățile române au și ele pe masă ideea vaccinării obligatorii a personalului medical.

Iar pentru ”antivacciniștii” care se adapă de la propaganda rusă există și o veste proastă: copleșite de explozia cazurilor și de numărul record de victime, autoritățile de la Moscova au impus vaccinarea obligatorie a 60% din personalul companiilor.

De ce se întâmplă toate acestea?

O știm cu toții. Noua tulpină, Delta, este extrem de contagioasă și îi afectează foarte repede în special pe cei nevaccinați. Autoritățile se tem de un nou val devastator, soldat cu blocarea din nou a sistemelor sanitare.

Mai rău: oamenii de știință se tem că dacă virusul va continua să circule, în lipsa imunității colective generate de vaccinare, atunci este posibilă apariția unei noi tulpini, care de data aceasta să se dovedească rezistentă la vaccinurile existente deja pe piață.

Acesta este scenariul ”horror”, care ar putea duce la noi măsuri de carantină, cu efecte economice și sociale incalculabile.

Toate aceste considerente stau la baza măsurilor de stimulare a vaccinării.

Dar poate fi opus acestei voințe a liderilor politici principiul libertății individuale, stipulat în toate legile fundamentale din statele democratice?

După cum remarca editorialistul ziarului Le Figaro, libertatea noastră este limitată de cea a altora. Chiar dacă am fi dispuși să ne riscăm viața din motive personale justificate, dreptul de a face acest lucru devine relativ dacă exercitarea sa ar pune în pericol sănătatea sau chiar viața altora.

Cei care doresc să lucreze în domeniul sănătății au datoria etică de a salva - sau de a ajuta la salvarea - vieților altor persoane. Deci, au o datorie preventivă de a fi vaccinați, precum și libertatea de a practica o altă profesie dacă nu vor să fie vaccinați.

Iar acest lucru este cu atât mai adevărat într-un sistem de sănătate public.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 15 iulie 2021