Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Roma: Un vis neîmplinit al lui Michelangelo, realizat (parțial) acum de un artist francez

roma.png

Un pod efemer peste Tibru, Roma, 13 iulie 2021
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Michelangelo visa la el, Olivier Grossetête l-a transformat în realitate: artistul din Marsilia a construit un pod de carton peste Tibru, la Roma, pentru a lega grădinile din Vila Farnesina de Palatul Farnese, o splendidă clădire renascentistă care găzduiește Ambasada Franței.

Structura de 18 metri, suspendată cu ajutorul a trei baloane aerostatice cu un diamentru de șase metri și umflate cu heliu, a fost inaugurată în seara de 13 iulie în prezența primarului Romei, Virginia Raggi și a ambasadorului Franței, Christian Masset.

Podul va permite „traversarea” simbolică a râului timp de câteva zile și va lega cele două palate.

Începând cu  8 iulie, zeci de persoane au început să asambleze diferitele părți ale podului, care vor fi demontate pe 18 iulie și ale căror componente vor fi reciclate. 120 de persoane, copii, părinți, elevi, tineri și bătrâni au măsurat, decupat, lipit...

Olivier Grossetête este un maestru în arta suspendării structurilor monumentale temporare. În 2019, a adus un omagiu unui alt geniu italian, Leonardo da Vinci, prin instalarea unui ... pod de carton la poalele Castelului Amboise (Indre-et-Loire, centrul Franței).

"Provocarea tehnică în acest caz este suspendarea podului peste un râu, adică deasupra curentului. Vântul este problema mea", explică artistul pentru AFP.

Visul lui Michelangelo

Michelangelo visa să construiască un pasaj între cele două reședințe romane ale familiei Farnese, dar proiectul, complex și scump, a fost abandonat după moartea Papei Paul al III-lea (1534-1549), născut Alexandru Farnese în 1468.

Acest proiect completează lucrările majore de renovare ale palatului Farnese, în special fațadele interioare și acoperișul.

Situat în inima istorică a Orașului Etern, nu departe de Piața Campo di Fiori, Palatul Farnese a fost construit la comanda lui Alexander Farnese și a fost încredințat arhitectului Antonio da Sangallo Jr., apoi continuat de Michelangelo până la moartea sa.

Bogat mobilat, împodobit cu picturi excepționale, sculpturi și tapiserii, palatul găzduiește două locuri de o frumusețe excepțională: Galeria Carracci, o colecție de fresce despre iubirile zeilor, realizate de Rafael și Michelangelo și Sala Posturilor, unde se află biroul personal al ambasadorului.

Un pod între Franța și Italia

Franța a cumpărat palatul în 1911. Un afront față de Mussolini, care l-a recuperat ulterior, dar l-a lăsat în uzufruct Franței, semnând în 1936 un contract de închiriere pe 99 de ani, pentru suma simbolică de o liră, în schimbul ... costisitoarei întrețineri ai clădirii.

În ceea ce privește Vila Farnesina, proiectată de Baldassarre Peruzzi și decorată de Raphaël și ucenicii săi, ea a fost achiziționată în jurul anului 1580 de însuși ... Alexandre Farnese, care i-a dat numele. Vila găzduiește acum Academia Lynceans, cea mai veche academie științifică din Europa.

Podul capătă, de asemenea, un caracter simbolic al armoniei franco-italiene după ani de tensiune între Paris și Roma, care a culminat în februarie 2019 cu întâlnirea dintre vicepremierul italian Luigi di Maio și  reprezentanții Vestelor Galbene.

"Vizita de stat extrem de reușită a președintelui [italian Sergio] Mattarella [săptămâna trecută la Paris] a arătat puterea prieteniei și acest pod este aici pentru a ne reaminti de ea. Dacă podul este temporar, prietenia este indestructibilă", spune Christian Masset pentru AFP.

 

Traducere de Magda Savitchi după articolul publicat de France24