Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alăptarea în public, protejată prin lege. Inițiatoarea proiectului: „Se pot aplica amenzi de până la 2.000 lei pentru cei care nu o respectă”

Deși proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică de aproape patru ani, legea privind alăptarea în public a fost adoptată abia la începutul lunii iunie a acestui an. Înainte, alăptarea în public nu era interzisă, dar nu era nici protejată printr-o lege, ceea ce a creat multe situații neplăcute pentru femeile proaspăt devenite mame.

Legea a rămas multă vreme blocată în Parlament. Dar, după adoptarea ei, persoanele care interzic alăptarea în public, vor fi sancționate.

„Dacă ești într-un spațiu public și cineva vine și te dă afară, îți spune că nu poți să fii acolo, tu ai dreptul să suni poliția, care o să sune un echipaj și o să facă procedurile lor de constatare și pot aplica o amendă de până la 2.000 de lei pentru aceste persoane”, a explicat inițiatoarea proiectului, sibianca Miruna Ioani. Ea este bloggeriță, medic stomatolog, dar și mamă a doi băieți. 

 

 

Lupta ei împotriva discriminării mamelor care alăptează în public a început atunci când s-a întors din Marea Britanie, în urmă cu cinci ani. Momentul în care și-a dat seama că e nevoie de o astfel de lege în România a fost când a apărut în presă o fotografie cu o mamă care alăpta în autobuz și care era acuzată că i-a dezgustat pe călători. Nu a mai stat pe gânduri, a făcut o petiție și a strâns aproape 9.500 de semnături.

Își amintește că, deși rețelele sociale nu erau atât de dezvoltate ca acum, a primit zeci de mesaje de la mame, care i-au povestit prin ce au trecut ele. „Țin minte pe cineva care a spus că ea n-a ieșit din casă patru luni din cauza asta, alta care mi-a spus că prima dată când a ieșit la restaurant cu prietenele ei, s-a dus în parcare, în mașină, să-și alăpteze copilul și au fost multe astfel de mesaje”, povestește inițiatoarea petiției, care ne afirmă că sunt multe mame care rămân în casă mult timp după ce nasc, pentru că se jenează să-și alăpteze copilul în public. „Legea asta e tocmai pentru acele mame, pentru mamele ca ele”, adaugă ea.

Miruna Ioani evidențiază cât de importantă este o astfel o lege nu numai pentru mame, dar și pentru bebeluși. „Pentru bebeluș, sânul nu înseamnă numai hrană, înseamnă și elementul care pe el îl face să se simtă în siguranță”.

 

Urmăriți interviul integral aici