Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lacrimi și solidaritate în Germania. Sarah Arndt povestește la RFI : ”totul arată ca după război sau ca un film apocaliptic american”

schuld.jpg

Imagini din Schuld, una dintre cele mai afectate localități
Sursa imaginii: 
AFP

Bilanţul victimelor în urma inundaţiilor devastatoare în Germania a crescut duminică la 156 de morţi, ceea ce ridică la cel puţin 183 numărul deceselor înregistrate în urma intemperiilor din vestul Europei, relatează AFP. Cancelarul Angela Merkel promite că ”prioritatea absolută” rămâne găsirea supraviețuitorilor. Va urma reconstrucția, care se anunță dificilă, povestește la RFI Sarah Arndt, care locuiește în zona sinistrată.

Cei mai mulți morți au fost în landul german Renania-Palatinat, unde poliţia locală a raportat 110 morţi, faţă de 98 în bilanţul precedent. "Ne temem că vor mai fi raportate şi alte victime", a declarat poliţia într-un comunicat, precizând că cel puţin 670 de persoane au fost rănite numai în această zonă. În plus, o persoană şi-a pierdut viaţa în inundaţiilor din sudul Germaniei, în Bavaria, la graniţa cu Austria, unde sâmbătă au fost înregistrate ploi torenţiale. Precipitaţii abundente de peste 100 de litri pe metru pătrat au provocat sâmbătă inundaţii în landul Saxonia din estul Germaniei, relatează dpa. Inundaţiile au afectat o zonă turistică populară, o zonă deluroasă situată lângă valea Elbei, în apropiere de Dresda. Autorităţile au anunţat sâmbătă seara că accesul în mai multe oraşe a fost blocat: Neustadt, Sebnitz, Bad Schandau, Reinhardtsdorf-Schoena şi Gohrisch au fost în mod special afectate. Populaţia a fost sfătuită să evite să coboare în pivniţe, garaje şi pasaje subterane, autorităţile avertizând că drumurile şi căile inundate ar putea reprezenta un pericol pentru oameni. La RFI, Sarah Arndt, a povestit că totul s-a petrecut foarte repede și oamenii, de multe ori, au reacționat greșit. Tot Sarah spune însă că mobilizarea de după tragedie a fost exemplară și solidaritatea este incredibilă.

” Apa a venit foarte repede și cu o forță incredibilă și a ras totul în calea ei…Mașinile au fost răsucite ca niște jucării, casele au fost măturate și s-au prăbușit. Mulți au fost surprinși de ape pe drum. În momentul de față pompierii, ajutați de armată care a venit cu tancuri, elicoptere și mașini care se pot deplasa sub apă, fac tot posibilul să salveze ce se mai poate salva dar încă totul arată ca după război sau ca un film apocaliptic American…Din nericire, după ce au început să scoată apa din subsoluri, au găsit tot mai multe victime care au murit înecate…Mulți, din păcate, au subestimat puterea apelor și presiunea apei și nu au mai putut să iasă din propriile subsoluri…Mă tem că vom gasi tot mai multe victime…Pe de altă parte, solidaritatea e covârșitoare…Oamenii se susțin unii pe alții, oameni necunoscuți, oameni aflați la distanțe mari, oameni de la care nu te-ai fi așteptat, toți au sărit să ajute…Multe companii s-au oferit să ajute la transportul resturilor de case și mașini gratuit, hotelurile au cazat persoanele rămase fără acoperiș tot gratuit…Mulți au donat apă și mâncare…Și tatăl meu a cumpărat apă, mâncare și lucruri de strict necesar și le-a dus la un punct de colectare unde mulți alții au procedat ca noi…Ni se putea întâmpla și nouă…Suntem la doar 30 de kilometric de catastrofă. Tot ce putem face este să ajutăm măcar puțin…”, povestește Sarah la RFI. 

”Vom face față forței naturii”

Și cancelarul german Angela Merkel a vizitat duminică zonele sinistrate și a promis o intensificare a eforturilor de apărare împotriva efectelor schimbării climatice, în cursul unei vizite în regiunea Eifel din landul vestic Renania Palatinat. "Vedem ce forţă poate avea natura", a declarat Merkel în orăşelul Adenau. "Vom face faţă acestei forţe, pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung", a continuat ea, adăugând că pentru aceasta este nevoie de politici "care ţin cont de natură şi de climă în mai mare măsură decât am făcut noi în ultimii ani". Merkel, însoţită între alţii de şefa executivului din Renania Palatinat, Malu Dreyer, a vizitat de asemenea în Eifel comuna Schuld, devastată de inundaţiile de săptămâna trecută. Malu Dreyer a atras atenţia la rândul său că reconstrucţia în zonele distruse va presupune un efort "foarte, foarte îndelungat". "Va dura mult înainte ca oamenii să poată spune: Îmi recunosc locurile", a spus ea. "Nu vom avea linişte până când nu vor fi găsiţi cei dispăruţi", a promis Dreyer, în timp ce Merkel a subliniat la rândul ei că operaţiunile de salvare reprezintă "prioritatea absolută". În districtul Ahrweiler, unde se află Schuld, intemperiile au costat viaţa a 110 oameni şi alţi 670 au fost răniţi. Alte 46 de persoane au fost ucise în landul învecinat Renania de nord-Westfalia. Și în Austria, pompierii sunt în stare de alertă în regiunile Salzburg şi Tirol, în timp ce oraşul Hallein se află sub ape. Un curs de apă s-a transformat într-un torent, a confirmat sâmbătă poliţia, care a precizat că nu s-au înregistrat victime.

Rugăciuni la Vatican

Duminică, Papa Francisc, la prima sa apariţie publică la Vatican după ieşirea din spital unde s-a aflat timp de zece zile pentru o intervenţie chirurgicală la colon, şi-a exprimat ''solidaritatea'' cu ţările europene afectate de inundaţii, cu ocazia tradiţionalei rugăciuni Angelus rostită de la fereastra Palatului Apostolic. "Îmi exprim solidaritatea cu populaţiile Germaniei, Belgiei şi Olandei, lovite de dezastre şi inundaţii", a declarat papa Francisc în faţa credincioşilor, pelerinilor şi a turiştilor adunaţi, ca de obicei, în Piaţa Sfântul Petru pentru a-l vedea pe Suveranul Pontif. Totodată, papa Francisc le-a recomandat credincioşilor să ia o pauză şi să se deconecteze de la stresul vieţii moderne, relatează Reuters. "Să ne oprim din alergătura frenetică dictată de agendele noastre. Să învăţăm cum să luăm o pauză", a mai spus Suveranul Pontif. Episcopii scoţieni au anunţat că papa va participa la Conferinţa Naţiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26) de la Glasgow, programată în noiembrie, în cazul în care starea de sănătate îi va permite. 

 

 
Sarah Arndt despre inundațiile din Renantia-Palatinat