Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Activist, după inundațiile de la Roșia Montană: dacă aveam iazul de decantare cu cianuri, azi ”număram morții”

219248106_10159691859303856_5677284568192239825_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Tică Darie

Inundațiile au lăsat în urmă un dezastru în Roșia Montană. Satele care alcătuiesc comuna sunt îngropate sub bolovani și nămol adus de pe munte de viiturile din ultimele zile și sute de oameni au rămas fără acoperiș. Cele mai afectate sunt Gura Roșiei și Cărpiniș dar și Ocoliș, unde premierul Florin Câțu a făcut duminică o vizită, promițând că guvernul va aloca ajutoare financiare pentru fiecare gospodărie afectată, imediat după ce va primi evaluarea pagubelor. Acestea sunt mari, spun voluntarii, care fac apel la solidaritate. 

Potrivit ministrului de Interne, Lucian Bode, 13 localități din județul Alba sunt afectate, din care patru cele mai grav afectate sunt în Roșia Montană. Între timp, Asociația Roșia Montană în Patrimoniul Mondial (https://www.facebook.com/groups/saverosiamontana) a strâns donații pentru sinistrați și a făcut un apel public la sprijin. La RFI, activistul și antreprenorul Tică Darie, povestește că, până acum, autoritățile locale au dat impresia că nu aveau ”un plan B„ pentru astfel de situații. Așa se face că primele saltele promise de stat vor ajunge probabil luni, împreună cu containere pentru sinistrați. Tică Darie povestește că tot solidaritatea unor oameni din Alba sau Cluj a permis voluntarilor să le asigure hrana celor rămași fără case, între care numeroși copii. În fine, până acum s-au început lucrările de degajare a drumului județean dar ar fi nevoie de utilaje pentru a degaja molozul din curțile oamenilor și de ajutor pentru a scoate noroiul din case sau școli, spune voluntarul. Acesta adaugă că, deocamdată, central istoric, cu galeriile romane, nu a fost afectat pentru că a fost ocolit de ploi. Vremea însă riscă să se strice din nou și se anunță noi ploi.

Premierul a vizitat și el zona afectată și a promis ajutor, imediat ce se vor evalua pagubele. La RFI, Tică Darie spune că, dacă în zonă ar fi demararat promiectul minier și s-ar fi construit lacul de decantare pe bază de cianuri, probabil că acum am fi ”numărat morții”. Ascultați interviul integral…

 

 
Tică Darie, activist și voluntar, despre situația de la Roșia Montană după viituri