Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Femeile salariate din Croația muncesc o lună pe an gratuit (europarlamentar)

croatia.jpg

Image source: 
hina.hr

Revista presei Europa Plus:

- Din ce în ce mai mulți tineri cercetători și oameni de știință din Serbia, nemulțumiți de condițiile din țara lor, pleacă să lucreze în străinătate;

- Macedonia de Nord așteaptă cât mai curând formarea unui guvern ”funcțional” la Sofia

Datorită diferențelor de salarizare dintre bărbați și femei, angajatele din Croația muncesc pratic o lună gratuit pe an și, în consecință, pe termen lung și pensiile lor vor avea de suferit, a declarat eurodeputata croată Sunčana Glavak, în cadrul Conferinței pentru viitorul Europei de la Plitvice, transmite publicația hina.hr.

Câștigurile salariale ale femeilor sunt mai mici și pentru că ele sunt obligate să intre în concediu de maternitate sau în concediu pentru îngrijirea persoanelor în vârstă sau cu dizabilități, pentru că acestea sunt ”sarcini în general îndeplinite de femei”, spune deputata Sunčana Glavak, din partea Uniunii Democrate a Croației (HDZ), partid afiliat Partidului Popular European (PPE).

Ea i-a îndemnat pe toți cetățenii croați să se implice în dezbaterile pe această temă folosind platforma «futureu.europa.eu» pusă la dispoziția cetățenilor de Comisia Europeană.

La rândul său premierul croat Andrej Plenković a recunoscut că din cele 18 portofolii ministeriale din guvernul său doar 4 sunt ocupate de femei, dar a ținut să sublinieze că acestea ”conduc ministere importante și își aduc o contribuție importantă la îndeplinirea sarcinilor guvernamentale”.

El a amintit de asemenea că femei din Croația se află la conducerea unor importante instituții europene: Dubravka Šuica este vicepreședintă a Comisiei Europene, Marija Pejčinović Burić este secretar general al Consiliului Eurpei, iar  Maja Markovčić Kostelac conduce Agenția europeană pentru securitate maritimă.

Conferința pentru viitorul Europei a fost lansată la 9 mai a.c. pentru a încuraja implicarea cetățenilor, a universităților, a societății civile și a altor instituții interesate în dezbaterile privind politicile europene în diverse domenii precum schimbările climatice, sănătate, relansare economică, tranziția verde, sectorul numeric, migrație etc.

 

De ce pleacă oamenii de știință din Serbia?

Din ce în ce mai mulți tineri cercetători și oameni de știință din Serbia, nemulțumiți de condițiile din țara lor, pleacă să lucreze în străinătate, în special în Germania, Statele Unite, Canada și țările din nordul Europei, reiese dintr-un studiu citat de publicația sârbă politika.rs.

Studiul, realizat sub auspiciile Rețelei de solidaritate și implicare academică, arată de asemenea că cercetătorii emigranți sunt nemulțumiți de măsurile anunțate de guvernul de la Belgrad pentru stimularea revenirii lor în țară.

Motivele plecării invocate cel mai des de cercetătorii chestionați sunt condițiile de lucru precare care li se oferă în Serbia, salariile mici, dificultățile sociale și economice, negăsirea unui loc de muncă corespunzător și situația politică din țară.

Studiul se bazează pe răspunsurile a 1134 de oameni de știință, împărțiți în două grupe: 454 sunt cercetători cu experiență migratorie și 680 de universitari cu experiență migratorie de până la un an sau care nu au lucrat deloc în străinătate.

Cea mai mare parte a celor chestionați provin din domeniul științelor biomedicale (41,4%) și sunt în general asistenți universitari. Țările de destinație preferate sunt Germania (12,8%) și Statele Unite (12,1%) restul preferând Canada și țările din Nordul Europei.

 

Macedonia așteaptă cât mai curând formarea unui guvern ”funcțional” la Sofia

Macedonia de Nord speră ca în urma recentelor alegeri anticipate din Bulgaria să se formeze cât mai curând un Parlament și un guvern ”funcțional”  cu care să se poată discuta în mod constructiv suspendarea veto-ului impus de Bulgaria cu privire la începerea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană, transmite publicația slobodenpecat.mk.

Autoritățile de la Skopje au transmis că pentru țara lor nu există o alternativă la procesul de integrare europeană, că nu există loc pentru euroscepticism dar că, în același timp, condițiile de aderare trebuie să fie aceleași cu cele impuse celorlalte state membre.

”Am reușit să progresăm mult pe drumul nostru european, în special rezolvând problemele cu Grecia, prin acordul de la Prespa. Dar asta pentru că Grecia a acceptat dreptul nostru la autodeterminare. Acum, faptul că un stat membru pune în discuție limba pe care avem dreptul să o vorbim nu este doar de natură anti-europeană, ci este de-a dreptul obscen”, a declarat vicepremierul Nikola Dimitrov.

Oficialul macedonean a reafirmat determinarea țării sale de a-și continua parcursul european și a subliniat importanța medierii de către UE a diferendelor cu Bulgaria.

Potrivit rezultatelor oficiale ale alegerilor anticipate din Bulgaria partidul ”Există un popor” condus de Slavi Trifonov a obținut cele mai multe voturi, dar la foarte mică distanță de coaliția ”Cetățenii pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, condusă de fostul premier Boyko Borisov, astfel încât o coaliție majoritară nu poate fi formată.

Slavi Trifonov a anunțat că partidul său este dispus să-și asume de unul singur guvernarea și că va propune o listă de miniștri pentru un guvern independent.

 

Au contribuit la realizarea Revistei presei Europa Plus:

Lucija Mežnarić - Croația

Valentina Tulovic - Serbia

Isidora Zdravkovska – Macedonia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei