Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi relaxări de la 1 august. Masca în spațiile închise rămâne însă obligatorie.

masca ffp2.jpeg

Noi relaxări de la 1 august. Masca în spațiile închise rămâne obligatorie.
Noi relaxări de la 1 august. Masca în spațiile închise rămâne obligatorie.
Sursa imaginii: 
rfi.fr

 Noi măsuri de relaxare vor fi aplicate de  la 1 august, anunță premierul Florin Cîțu. Masca de protecție în spațiile publice închise rămâne însă obligatorie.  Anunțul vine simultan cu cel al coordonatoului campaniei naționale de imunizare, medicul Valeriu Gheorghiță care a avertizat că România va înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, creștere lentă, dar progresivă. Experţii estimează că, la sfârşitul lunii august, varianta Delta a coronavirusului va deveni dominantă, inclusiv în Europa.

Medicul Valeriu Gheorghiţă a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă, dacă tulpina Delta este mai agresivă decât cele de până acum pentru persoanele nevaccinate.

"Din datele existente cunoaştem faptul că este mult mai contagioasă şi aceste lucruri deja sunt cunoscute, are o contagiozitate şi o transmitere de la o persoană la alta de două ori mai mare decât tulpina iniţială parentală, cu 60% mai mare decât tulpina Alfa.

În ceea ce priveşte virulenţa acestei tulpini, se pare că ar creşte riscul de spitalizare de 2,5 ori mai mult decât tulpinile iniţiale, decât celelalte variante virale de îngrijorare. Ca atare, cumulând faptul că vorbim în momentul de faţă de o tulpină care se răspândeşte mult mai uşor, care are o rată bazală de reproducere a cazurilor de circa 6-7, ceea ce înseamnă că un caz pozitiv generează alte 6-7 cazuri secundare...”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, potrivit News.ro.

El a menţionat că, pentru persoanele care au trecut prin boală şi nu s-au vaccinat, activitatea neutralizantă a anticorpilor este nedectabilă.

Întrebat dacă valul 4 va avea o amploare mai mare faţă de valul 3, coordonatorul campaniei de vaccinare a răspuns: "Experţii estimează că, într-adevăr, valul 4 va fi mult mai agresiv decât valurile de la acest moment, diferenţele fiind legate de nivelul de imunizare din populaţie, nivelul de vaccinare.