Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert în sănătate publică: ”Ar fi cazul să ne oprim cu relaxările”

covid-19-4921924_1920.jpg

GCS: 230 de infectări și 5 decese în ultimele 24 de ore
GCS: 230 de infectări și 5 decese în ultimele 24 de ore
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Rata de infectare cu noul coronavirus s-a dublat în mai multe state europene. Cu o lună în urmă, în majoritatea tarilor incidenţa cazurilor era fie în stagnare, fie în scădere, cu câteva excepţii.  Cele mai multe cazuri noi de infectare sunt înregistrate în Cipru, Marea Britanie şi Olanda. În România, două decese asociate COVID au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Tot în ultima zi au fost raportate 102 cazuri noi, din peste 27.000 de teste.

Reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) susțin că este normal să crească procentul de infectare chiar în rândul persoanelor vaccinate iar asta nu face ca serurile sa fie mai putin eficiente. Imunizarea completă, cu ambele doze, face să scadă masiv riscul dezvoltării unei fome grave de boală sau riscul spitalizării, explică sppecialiștii.

În România acoperirea vaccinala este de 44% dar îi reprezintă atât pe cei vaccinați cât și pe cei trecuți prin boală. Asta în condițiile în care autoritățile își propuseseră ca 70% din populație să fie imunizată până în toamnă, exclusiv prin vaccin.

Campania de vaccinare ar fi trebuit să continue, pe grupuri țintă, și cu ajutorul medicilor de familie și bisericii, crede profesorul de sănătate publică de la UBB, Răzvan Cherecheș. El mai spune că ar fi cazul ca autoritățile să pună punct adoptării de noi relaxări. Răzvan Cherecheș mai crede că odată cu creșterea ratei de infectare, cererea pentru vaccinare va fi din nou mare, dar asta nu va opri un nou val de îmbolnăviri.

“Apelul –haideți să vă vaccinați- nu a funcționat niciodată. Ar fi fost nevoie ca guvernul să facă o campanie de informare care să se adreseze unor grupuri țintă mult mai mici, ar fi trebuit să facă un parteneriat cu medicii de familie, cu cultele religioase și ar fi trebuit oferite stimulente mult mai mari pentru populație, până  și experimentul cu micii din București a crescut rata de vaccinare chiar dacă doar pe termen scurt. Faptul că avem o rată de incidență redusă a creat un sentiment de falsă siguranță. Ar fi cazul să încetăm cu relaxările și să folosim această fereastră de oprtunitate, pe care o avem până la finalul lunii august, ca să pregătim școlile, dacă vrem ca școala să reînceapă cu elevii față în față.  În momentul în care va reîncepe să crească numărul persoanelor internate în terapie intensivă, oamenii vor începe să se sperie și în acel moment va crește semnificativ cererea pentru vaccinare, numai că din momentul în care ai făcut prima doză, până când ești complet imunizat, durează suficient de mult cât să vedem deja declanșarea valului patru.“

 

 

 
Profesorul de sanatate publica de la UBB, Razvan Chereches