Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


OUG care permite împușcarea urșilor agresivi a fost aprobată

ONG Ordonanta ursi catastrofala.jpg

OUG care permite împușcarea urșilor agresivi a fost aprobată (Sursa foto: pixabay)
OUG care permite împușcarea urșilor agresivi a fost aprobată (Sursa foto: pixabay)

Ordonanța de Urgență pentru intervenția imediată în cazul urșilor a fost aprobată miercuri, în ședința de Guvern. Premierul Florin Cîțu a spus că aceasta este o soluție pe termen scurt și așteaptă o strategie prin care să fie controlată  populația de urși.

 

 

În cazul în care animalul  alungat dintr-o zonă  revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la tranchilizarea și relocarea acestuia. Tranchilizarea va fi efectuată de medicul veterinar. 

Însă, dacă ursul pune în pericol siguranța cetățenilor, a bunurilor sau a echipei de intervenție acesta va putea fi ucis.

Echipa de intervenție este condusă de primar/viceprimar și este formată din jandarm, vânător și medic veterinar, iar decizia daca animalul este ucis sau nu aparține echipei de intervenție.

De asemenea, proiectul prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 lei.”

Ordonanța prevede că pot fi împușcate și ursoaicele cu pui, caz în care micile animale  vor ajunge într-un adăpost. Ministrul Mediului spune că Ordonanța „descentralizează” procedura de intervenție.

Costurile privind gestionarea exemplarelor extrase prin eutanasiere sau împuşcare vor fi suportate de către Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Mai multe ONG-uri au criticat ordonanța care perimite împușcarea urșilor agresivi.