Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum s-au îmbolnăvit mii de kosovari de Escherichia coli?

kosovo.jpg

Spital din orașul Deçan, Kosovo
Image source: 
Telegrafi.com

Revista presei Europa Plus:

- Peste 2000 de kosovari din același oraș s-au infectat cu bacteria Escherichia coli, sursa fiind încă necunoscută:

- În Bosnia și Herzegovina, autoritățile remarcă faptul că rivalii politici și etnici lasă cearta la o parte pentru a face afaceri cu China;

- ONG-urile muntenegrene atrag atenția că în largul mării sale se forează de trei luni pentru petrol și gaze, fapt care ar reprezenta un pericol ecologic.

Telegrafi.com scrie un articol despre infectarea a aproximativ 2.000 de mii de oameni cu bacteria Escherichia coli în orașul Deçan. Aceasta a fost identificată în apa potabilă și se bănuiește că este sursa pentru îmbolnăviri.

Ministrul de Interne, Xhelal Sveçla, a anunțat că au început anchetele pentru a vedea cine se face responsabil de această criză sanitară. Starea de urgență a fost declarată în oraș încă de pe 13 iulie.

"Procuratura a deschis un dosar pentru presupuse infracțiuni care au provocat un pericol general și a început investigațiile cu privire la cele două decese (înregistrate din cauza bacteriei, n.r,)”, a declarat oficialul kosovar de la interne.

Între timp, ministrul sănătății, Arben Vitia, a declarat că se vor trimite în continuare medicamente la cabinetele medicilor de familie din Deçan. Probe contaminate au fost trimise, de asemenea, în străinătate.

 

Cum se înțeleg politicienii bosniaci cu chinezii, dar se ceartă între ei

„Principalele partide din Bosnia și Herțegovina cooperează mai bine cu comuniștii chinezi decât între ele,” este un titlu din www.slobodnaevropa.org, Europa Liberă în limba bosniacă.

Partidul Acțiunii Democratice (reprezentând bosniacii musulmani, n.r.,) prezidat de Bakir Izetbegović și Uniunea Social Democraților Independenți (reprezentând sârbii din Bosnia, n.r.,) al cărei președinte este Milorad Dodik, au de ani de zile opinii opuse în ceea ce privește politica pe plan intern, dar când vine vorba de externe, sunt pe aceeași lungime de undă”, remarcă publicația.

„Aceste două partide politice au încheiat Acordul de cooperare cu Partidul Comunist din China.”

Halid Genjac, politician bosniac musulman, spune că partidul său „este interesat să realizeze anumite idei cu China în favoarea Bosniei și Herțegovinei” și că rivalii sârbi „sunt interesați (la rândul lor, n.r.,) de anumite proiecte în favoarea Republicii Srpska.” Republica Srpska este autonomă, dar face parte din federația Bosnia și Herzegovina.

Potrivit acestuia, „cooperarea acestor două părți cu China nu este în conflict cu opiniile complet opuse asupra aranjamentului constituțional și juridic din Bosnia și Herțegovina”.

Denis Šulić, sârb și membru al adunării generale a Uniunii Social-Democraților Independenți, lasă de înțeles următorul lucru: faptul că în China există un partid unic, influențează felul în care se poartă discuțiile la nivel de business și în Bosnia și Herzegovina, țară cu mai multe etnii și mai multe partide.

„Vă voi reaminti doar că în Bosnia și Herzegovina (BiH), numai în Republica Srpska, un factor semnificativ dezvoltat de chinezi este blocul șapte al centralei termice din Tuzla. Aceasta este, cred, în momentul de față, cea mai mare investiție străină în BiH. În prezent, negociem cu partenerii chinezi din Republica Srpska, construcția autostrăzii Banja Luka-Prijedor. Multe alte proiecte energetice au fost deschise cu partenerii noștri chinezi,” a explicat politicianul sârb din Bosnia.

 

ONG-uri: Muntenegru face explorări foarte riscante în mare pentru petrol și gaze

„Chiar și după mai mult de o sută de zile de la prima forare exploratorie a mării muntenegrene în căutare de petrol și gaze, la aproximativ 26 de kilometri de continent și la o adâncime de aproximativ 6,5 km, publicul nu are informații fiabile despre ceea ce face consorțiul italo-rus Eni -Novatek lângă Ulcinj și care este impactul asupra turismului și mediului,” relatează monitor.co.me.

„Totul este învăluit în secret. Nu se știe cum a obținut Muntenegru echipamentul adecvat pentru a controla toate riscurile proiectului, dar nici cum va fi asigurat personalul profesionist pentru a monitoriza acești giganți petrolieri în timpul explorării, spun ONG-urile.”

Interesul ONG-urilor este și mai mare după ce Institutul Național de Control (INC) a realizat un raport în legătură cu proiecul petrolier, spune , Natasa Kovacevic de la ONG-ul Casa Verde. „Raportul prezintă lipsa de pregătire juridică, instituțională, financiară și umană a țării pentru acest proiect foarte riscant care a fost inițiat și acceptat de fostul guvern în circumstanțe neclare,” a declarat Natasa Kovacevic de la ONG-ul Casa Verde.

„Cu toate acestea, noul guvern muntenegrean a urmărit orbește proiectul, deși, așa cum subliniază Kovacevic, o abordare mai responsabilă ar necesita o revizuire a contractului de concesiune și adoptarea legilor și reglementărilor necesare pentru implementarea sa.”

Raportul INC a evidențiat riscul de poluare și impactul asupra mediului, care ar putea compromite semnificativ activitățile economice și ar putea provoca daune multiple. Acesta a subliniat, de asemenea, că se lucrează cu date perimate, din 2012 și că nu există echipamente în caz de poluare pe scară largă.

„UE se implică din ce în ce mai mult în acest proces, iar conștientizarea acestei activități periculoase crește în fiecare zi. La fel crește și impactul asupra mării și vieții subacvatice, turismului și pescuitului.”

 

Albania vrea să fie campioană regională la energie bazându-se pe soare

albanianpost.com publică un articol despre proiectele țării în domeniul energiei. „Albania, campioană regională la energie,” a fost unul din obiectivele premierului Edi Rama, în campania de anul acesta.

"Guvernul este angajat în diverse proiecte de extindere și dezvoltare a energiei, precum în centrala hidroelectrică din Skavica și centrala electrică din Vlora, precum și în cele două parcuri solare fotovoltaice Spille și Karavasta", a declarat premierul.

„Rezultatul unui raport publicat pe 24 martie de Agenția Internațională pentru Energie Regenerabilă (IRENA) anunță o dezvoltare masivă în acest sector.”

„Potrivit Institutului Hidrometeorologic, Albania are condiții climatice favorabile pentru activarea surselor de energie solară, având un număr foarte mare de zile însorite pe an.” Aceasta poate fi utilizată pentru a produce energie electrică sau pentru încălzirea apei.

 

Au participat la realizarea Revistei Presei Europa Plus:

Luka SITARICA, Muntenegru

Kridens, LAÇI, Albania

Rina HODA, Kosovo

Svetislav DRAGOVIC, Bosnia

 

Alte articole din seria Europa Plus a RFI România: https://www.rfi.ro/tag/europa-plus

Proiect în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei