Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


La mall doar vaccinat? Ce s-a discutat până acum în coaliție

coronavirus_mall_reduc_program.jpg

La mall doar vaccinat? Ce s-a discutat până acum în coaliție
La mall doar vaccinat? Ce s-a discutat până acum în coaliție (Sursa foto: Facebook/Mega Mall București)

România ar putea lua exemplul din tot mai multe state care condiționează accesul în diferite spații de cultură sau în restaurante și cinematografe, de certificatul de vaccinare. Ritmul imunizării se păstrează lent în multe țări deși în aproape toată Europa a crescut numărul de infectări, majoritatea cu tulpina mult mai agresivă a virusului, Delta. Miercuri, Franța a anunțat că impune folosirea unui „permis de sănătate” pentru accesul în muzee, cinematografe sau alte spații culturale, după creșterea masivă a îmbolnăvirilor cu Covid-19.

Italia adoptă aceeași strategie, de la 6 august, intrarea în restaurante, muzee, teatre, cinematografe, centre de expoziții, piscine sau pe stadioane va fi permisă numai după prezentarea certificatului verde care să ateste vaccinarea anti-COVID sau a unui test negativ.  La fel se va întâmpla în Austria.

Restricționarea accesului în diverse spații sau chiar obligativitatea vaccinării par să fie strategiile autorităților din diverse țări, în condițiile în care oamenii nu vor să se imunizeze voluntar.

Grecia a anunțat deja că își va vaccina personalul medical și cel din azilurile pentru bătrâni și ia în calcul să extindă măsura și la alte categorii profesionale, de exemplu la angajații din turism iar Franța ia în calcul aceeași decizie, ba chiar ca vaccinarea să devină obligatorie pentru toți cetățenii.

La fel, guvernul Ungariei a decis să facă obligatorie vaccinarea antiCOVID-19 pentru cadrele medicale ca parte a eforturilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

La noi,  vicepremierul Dan Barna a declarat, vineri, că în Coaliție și în Guvern au avut loc discuții despre stimularea campanie de vaccinare, în condițiile în care autoritățile se tem de valul patru al pandemiei. Printre posibilele măsuri, Barna a anunțat că românii vor putea merge la mall în weekend doar dacă vor fi vaccinați, restul își vor putea face cumpărăturile în marile centre comerciale doar în weekend. Restricțiile s-ar putea aplica și în alte spații publice închise. De asemenea, vicepremierul a precizat că sunt luate în calcul tombole cu utilaje agricole pentru cei care se vaccinează, pentru a încuraja campania de imunizare în mediul rural dar și acordarea de diverse vouchere de vacanță și tichete tot pentru încurajarea imunizării, la nivel național.

În România, rata de vaccinare cu ambele doze este de aproape 30%.

O altă măsură deja discutată în spațiul public este obligativitatea testării periodice a personalului medical nevaccinat, pe banii lor. O decizie privind aceste propuneri ar urma să fie luată în cadrul următoarei ședințe de coaliție.

 Numărul cazurilor de COVID este în creștere în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, transmitea recent Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Chiar dacă este o creștere lentă, medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.

Chiar și așa, premierul Florin Cîțu anunța săptămâna trecută, că Guvernul are în vedere relaxări de la 1 august iar că singura pregătire pentru un posibil val 4 de infectări cu coronavirus este vaccinarea.  Pe de altă parte, șeful Guvernului a precizat că specialiștii analizează posibilitatea administrării celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid și că “așa arată direcția în care merg discuțiile”.

 Să mai spunem că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea potrivit căreia persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.