Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peste 100.000 de doze Pfizer, oferite de România, au ajuns în R.Moldova.”Acest sprijin e foarte important și valoros”

poza_oficiali.jpg

Ceremonia de recepționare a noului lot de vaccinuri a avut loc în prezența unei delegații din România, condusă de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale

Un nou lot de vaccinuri, oferit cu titlu gratuit de Guvernul de la București, a ajuns, vineri, în R.Moldova. Este vorba de 100.620 doze Pfizer/ BioNTech, ce au fost recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, în prezența unei delegații a României, condusă de ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Livrarea vaccinurilor a fost posibilă datorită sprijinului acordat prin intermediul Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene.

În cadrul ceremoniei de recepționare a lotului de vaccinuri, diplomatul român, Bogdan Aurescu, a reconfirmat angajamentul României de a susține în continuare cetățenii Republica Moldova.”Ne dorim să rămânem cel mai important prieten al Republicii Moldova. O facem în baza relației noastre speciale, dar și în baza parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. România și Republica Moldova au luptat împreună anul trecut împotriva pandemiei COVID-19. Am continuat să oferim donații de echipamente în valoare de peste 5.000.000 de euro, iar, în luna februarie, am reușit să donăm primul lot de vaccin, astfel încât Republica Moldova să poată începe campania de vaccinare. E un sprijin direct pentru cetățeni, pentru sănătatea lor, pentru revenirea la normalitate”, a subliniat Bogdan Aurescu.

Prezent la eveniment, secretarul de stat al Ministerului Sănătății de la București,  Andrei Baciu, a menționat că ”România și-a manifestat solidaritatea și prietenia în această perioadă dificilă, iar acest lucru se vede și astăzi”.”Această donație e un alt demers al vizitei și promisiunii făcute de președintele României, Klaus Iohannis, în luna decembrie 2020. Vaccinarea e singura soluție pentru a încheia acest capitol din viața noastră. Vaccinurile sunt sigure, eficiente și, in continuare, România va fi un prieten pentru Republica Moldova, oferind tot suportul necesar”.

De partea sa, consilierul prezidențial, Ala Nemerenco, a mulțumit României pentru ajutorul oferit. ”România a fost și continuă să fie cel mai important partener care ne-a susținut, prin toate ajutoarele care le-a oferit și donațiile de mai mult de jumătate de milion de doze de vaccin. Aceasta a făcut posibilă vaccinarea personalului medical și vaccinarea populației. E foarte important ca cetățenii să înțeleagă că nu avem o altă cale de a ieși din această pandemie, decât prin vaccinare”, a precizat consilierul prezidențial, Ala Nemerenco. 

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea, a dat asigurări că dozele vor fi distribuite, chiar începând de vineri, în toate Centrele de vaccinare din țară. ”Suntem martorii unui alt gest de solidaritate din partea României și care reprezintă încă un pas pentru a ieși din pandemie. Acest sprijin e foarte important și valoros pentru cetățenii Republicii Moldova. Mulțumesc Guvernului României, tuturor lucrătorilor medicali din țara noastră, pentru grija și sacrificiul pe care îl fac zilnic, precum și oamenilor care au ales să se vaccineze. Toate vaccinurile sunt sigure și eficiente și doar împreună putem învinge pandemia”, a declarat Denis Cernelea. 

Până în prezent, Guvernul României a donat Republicii Moldova 506.220 doze de vaccin, printre care 405.600 -  AstraZeneca și 100.620, Pfizer BioNTech. 

În Republica Moldova, în jur de 395.000 de persoane au fost imunizate cu ambele doze, ceea ce înseamnă peste 10 la sută dintre cetățenii moldoveni. Sunt date prezentate de Ministerul Sănătății de la Chișinău. Nu se cunoaște însă câți moldoveni s-au vaccinat în străinătate. Mulți au ajuns în România unde le-a fost administrat serul încă în primăvară, în timp ce în Moldova procesul de vaccinare era destul de lent.

Peste 258.000 de moldoveni s-au infectat cu Covid, iar 6.236 au decedat din cauza infecției, până în prezent.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul lot de vaccinuri, oferit de România