Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Titi Aur, pilot profesionit, despre școlile de șoferi: Fabrici de posesori de permis

accident_racaciuni_1.jpg

3 copii și 5 adulți au murit, iar alte 4 persoane au fost rănite în impactul dintre un autoturism și un microbuz pe DN2, la ieșirea din localitatea Răcăciuni, județul Bacău
Sursa imaginii: 
ISU Bacău

România este de ani buni în fruntea clasamentului european în privința accidentelor rutiere soldate cu morți și răniți. Duminică a avut loc unul dintre cele mai grave accidente rutiere din ultimii ani: 3 copii și 5 adulți și-au pierdut viața în urma impactului dintre un microbuz și un autoturism pe DN2, în județul Bacău. Pilotul Titi Aur, trainer de conducere defensivă, spune că școlile de șoferi sunt de fapt fabrici de posesori de permis. "Accidentele se întâmplă pentru că șoferii nu conștientizează pericolul". Cum este pentru el, pilot profesionist, să conducă pe șoselele din România? Groaznic.

Bilanț sumbru pe șoselele din România în acest sfârșit de săptămână. Doar ieri și-au pierdut viața 10 persoane, între care 4 copii. Numărul răniților din 5 accidente rutiere și un carambol a fost de 20. Unul dintre cele mai grave accidente rutiere din ultimii ani a avut loc ieri pe DN 2, în localitatea Răcăciuni din județul Bacău. În urma impactului dintre un autoturism și un microbuz, 3 copii și 5 adulți au murit, iar alte 4 persoane au fost rănite.

"După ‘90, parcul auto a evoluat foarte mult, mașinile sunt din ce în ce mai bune, mai sigure. Drumurile, chiar dacă nu sunt așa cum ne dorim noi, s-au lărgit, s-au asfaltat o parte - cel puțin DN1, DN2, DN6. Culmea, aceste drumuri și bucățelele de autostradă au dus la creșterea numărului de victime pe toate tronsoanele de drum îmbunătățite. Și atunci cauza nu poate fi decât omul. La acest capitol nu s-a făcut nimic, ba mai mult aș spune că am involuat. 99% ca să nu spun 100% din cei care se duc la școala de șoferi vor să ia permis de conducere, nu vor să învețe să conducă. (...)

Vin tot felul de șmecheri, de nebuni, de tupeiști și mă blițuie, să mă dau deoparte, și tu să treci pe banda 1 între camioane, că ești fraier, că doar un fraier merge cu 120-130 (km/h), un șmecher merge cu 160-180. Și atunci este groaznic să mergi în România pentru că nu există educație, pentru nu există sancțiune cu adevărat pentru acești tupeiști. Și atunci cel care merge corect practic nu-și găsește locul. Deci aici trebuie în primul rând educației și pe urmă camere, amendat, sancționat. Românii când pleacă afară respectă. De ce respectă? Pentru că majoritatea respectă. La noi, dacă majoritatea nu respectă ești tentat să intri în același ritm: să nu respecți, să mergi mai tare, să nu păstrezi distanța".