Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


BOR îi dă replica vicepremierului Barna care cere un parteneriat cu Biserica pe tema vaccinării

vasile_banescu.jpg

BOR îi dă replica vicepremierului Barna care cere un parteneriat cu Biserica pe tema vaccinării
Purtătorul de cuvânt al BOR Vasile Bănescu
Sursa imaginii: 
http://arhiepiscopiaramnicului.ro/

Este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă, pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, devenită inactivă în România. Este declarația vicepremierului Dan Barna care spune că, în cazul în care campania de imunizare nu va fi accelerată, atunci trebuie luate măsuri care să îi vizeze pe cei nevaccinați, precum limitarea accesului în spațiile neesențiale.

Patriarhia a reacționat amintind că Biserica și-a afirmat deja de nenumărate ori poziția favorabilă, firească și clară față de actul vaccinării în pandemie si i-a îndemnat pe credinciosi să ia în serios boala, să se informeze temeinic din surse credibile și să se sfătuiască cu medicii curanți.  

Patriarhia Română i-a amintit  vicepremierului că în România există 18 culte religioase, partenere sociale ale statului și cu care acesta se situează într-un dialog pe diverse teme cu relevanță publică, a declarat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu.

 Reprezentantul Bisericii a mai spus că Patriarhul Daniel „a reflectat la «caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum și la faptul că acesta este un drept, nu o obligație»” și că acesta nu s-a imunizat anti-COVID deocamdată.

Acesta a subliniat însă că „dincolo de aceste aspecte ce țin de registrul unor decizii firesc personale, Poziția Patriarhiei Române a fost și rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică”.

„Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil și în totală cunoștință de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autoritățile competente și receptată corect de cetățeni”, se mai arată în mesajul transmis.

„În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor și credincioșilor ei cu privire la vaccinare. Opțiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanțiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculațiilor excesive și a extremismelor”, a mai adăugat Bănescu.