Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lecțiile inundațiilor: de ce a fost ignorat sistemul european de avertizare?

După inundațiile devastatoare din vestul Europei, întrebarea nu poate fi ocolită: oare puteau fi evitate în mare măsură pierderile de vieți omenești? Puteau fi limitate întrucâtva pierderile materiale?

Uniunea Europeană beneficiază de un sistem modern de avertizare, dar o serie de erori umane și deficiențe sistemice au făcut ca lucrurile să nu funcționeze. Un serios avertisment asupra modului în care Europa trebuie să se adapteze pentru o nouă realitate climatică, sunt de părere experții.

Meteorologii și climatologii nu ne dau prea multe speranțe: fenomenele extreme vor deveni regula și nu excepția, în viitorul imediat, din cauza încălzirii globale. Simplu spus: aceasta duce la acumularea unor cantități mai mari de vapori, iar apa suplimentară trebuie să cadă undeva.

După cum relatează ediția europeană a Politico, primele avertismente cu privire la o inundație majoră au venit cu patru zile înainte de potopul care s-a abătut asupra regiunilor din Germania și Belgia, acum aproape două săptămâni.

Notificările, din ce în ce mai urgente, au ajuns în repetate rânduri pe adresele oficialilor guvernamentali din Germania și Belgia. Erau descrise scenarii alarmante: inundații așa cum se văd odată la o generație, pericole extreme.

Alertele au venit de la oamenii de știință care lucrează la Sistemul European de Avertizare asupra Inundațiilor (EFAS).

Acesta a fost conceput încă din 2002, pentru a genera o privire de ansamblu asupra inundațiilor, cu până la 10 zile în avans.

Din 2011, EFAS face parte din serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență și a primit statutul de serviciu operațional în 2012.

Acum, specialiștii EFAS au văzut prognozele prin satelit care arătau că bazinele fluviale Rin și Meuse vor fi afectate de ploi masive începând cu 13 iulie.

Între 10 iulie și 14 iulie, EFAS a trimis peste 25 de avertismente.  Și totuși, până la sfârșitul săptămânii, peste 200 de oameni aveau să piară într-o zonă imensă din estul Belgiei și vestul Germaniei.

 

Cum se face, totuși, că oamenii nu au fost evacuați, în ciuda alertelor clare și timpurii?  

Aici se poate vorbi deja despre un eșec în lanțul informațional. Potrivit investigației realizate de Politico, ruptura s-a produs după transmiterea alertelor către autoritățile regionale și locale. Se pare că acestea au subestimat riscurile.

Avertismentele EFAS nu sunt făcute publice decât după 30 de zile de la emiterea lor. Guvernele naționale sunt cele au creat acest embargo, pentru a evita „haosul”, spune publicația europeană, citând surse din sistemul de decizie.

Depinde, așadar, de autoritățile naționale și locale să interpreteze și să transmită avertismentele, astfel încât să evite panica și să salveze vieți.

Într-adevăr, evacuarea doar a câtorva străzi poate fi o operațiune dificilă. Pentru populațiile mari, în condiții meteo periculoase, haosul se poate instala rapid. Alarmele false pot, de asemenea, să-i facă pe oameni neîncrezători tocmai atunci când se ajunge la o inundație cu adevărat mare, spune un expert citat de Politico.

Dar dezastrul din regiunile germane și belgiene ar trebui să funcționeze ca un semnal de alarmă pentru politicienii europeni, într-un mod echivalent cu lecția amară a pandemiei.

Și atunci, statele au constatat că nu pot oferi un răspuns eficient decât dacă vor aborda provocarea împreună. Însă lecția a fost însușită de-abia după ce statele au acționat individual, uneori unul împotriva altuia, iar aceasta a costat, în cele din urmă, vieți omenești.

La fel ca și cu realitatea pandemică, va trebui să ne obișnuim să trăim și cu noua realitate climatică a Europei – furtunile de amploare și mega-inundațiile vor reveni din ce în ce mai des. Iar a spune că împreună suntem mai puternici în fața provocărilor capătă, iată, o formă cât se poate de concretă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 27 iulie 2021