
Social
Spitalul modular 2 Piatra Neamț, proiectul asociației Dăruiește Viața devine realitate
spitalul_modular_2_piatra_neamt_daruieste_viata.png

Asociația Dăruiește Viață a anunțat la începutul acestui an că va construi Spitalul Modular 2 Piatra Neamț pentru a reda unității medicale capacitatea de a trata pacienți în regim de terapie intensivă.Construcţia Spitalului Modular ATI Piatra Neamţ a început pe 4 februarie, prin turnarea fundaţiei. Iar pe 27 iulie secția de ATI exterioară spitalului e gata. Mai târziu decât se preconiza. Oana Gheorghiu, asociația Dăruiește Viață, vorbește la RFI România, despre provocările acestui proiect care a devenit realitate.
Oana Gheorghiu: Ziua de 27 iulie este ziua în care predăm Spitalului Județean Piatra Neamț construcția aproape complet echipată. Noi am și mobilat-o și am utilat-o. Paturile și echipamentele medicale vor veni din partea spitalului. Dăm spitalului această construcție la cheie.
O secție exterioară ATI.Câte locuri?
Oana Gheorghiu:Vor fi 17 paturi de Terapie Intensivă. Întreaga clădire este dotată cu centrală de tratare a aerului care va asigura filtrarea aerului, care va asigura trei trepte de presiune între diferitele spații din interiorul clădirii astfel încât să se prevină contaminarea cu Covid și cu alte infecți. Are practic toate dotările necesare funcționării unei secții de Terapie Intensivă la standardele actuale.
Cât de ușor sau cât de greu a fost?
Oana Gheorghiu: Proiectul a costat aproximativ 2,7 milioane de euro. A fost un proiect greu pentru că au fost multe provocări. Pentru că am construit pe un teren în pantă și a fost nevoie de o fundație specială. Pentru că am avut o vreme care nu a fost tocmai în echipă cu noi, nu a ținut deloc cu noi.Am avut la începutul proiectului vreme friguroasă, îngheț. Au fost săptămâni întregi în care nu s-a putut lucra. Apoi au fost ploi nesfârșite. De aceea durata proiectului a fost mai mare decât am prevăzut inițial. A fost un proiect cu multe provocări dar ne bucurăm că l-am terminat. Județul Neamț va avea posibilitatea de a asigura tratament pacienților care au nevoie de internare în Terapie Intensivă și un loc sigur și pentru personalul medical pentru că am văzut ce s-a întâmplat în noiembrie anul trecut la Piatra Neamț.
Cât de darnici au fost moldovenii? Ați construit acest spital pe baza donațiilor!
Oana Gheorghiu: Trebuie să spunem că nu a fost o campanie ușor de făcut. Oamenii nu au donat atât pe cât avem nevoie. Nu am reușit să strângem în această campanie toate sumele necesare construcției spitalului și de aceea o parte din fonduri au venit din fondurile asociației. Credem că este și o problemă de încredere a oamenilor din Moldova pentru că au trăit vremuri în care li s-au promis foarte multe lucruri și știm bine că nu s-au prea realizat. Noi sperăm că dincolo de ce va însemna acest spital pentru Moldova, un spațiu în care să primească îngrijirea medicală de care au nevoie la standarde europene, va însemna și o oază de speranță și de încredere că se poate face și în România. Au fost peste 600 de donatori companii și câteva mii de donatori persoane fizice dar suma strânsă din aceste donații este sub un milion de euro.
Ați construit un spital la Neamț cu 2,7 milioane de euro în câteva luni iar la Iași avem un spital mobil de 11 milioane de euro nefuncțional!
Oana Gheorghiu: Din păcate, da. Așa e! Acolo s-au aruncat foarte mulți bani. Cumva acest spital pe care l-am construit cu ajutorul companiilor, al oamenilor și al donatorilor noștri din trecut arată că se poate construi bine și repede și în România. Chiar dacă autoritățile nu fac întotdeauna cele mai inspirate sau cele mai oneste investiții.
Ce urmează pentru Dăruiește Viață!
Oana Gheorghiu: Dăruiește Viață se află într-un proiect mare la Spitalul Marie Curie, în București. Construim un spital pentru copiii cu cancer, boli grave și traumă. Continuăm acest proiect. Ne apropiem de finalizare și cu prima clădire pe care am început-o cu doi ani în urmă. Lucrăm la un masterplan pentru clădirea următoare astfel încât Spitalul Marie Curie să devină un adevărat campus medical care să asigure un tratament complex și complet pentru copiii care au nevoie de acest lucru. Nu numai din București ci din întreaga țară. Vă așteptăm alături de noi în continuare pe Dăruiește viață. Ne puteți susține cu donații. Companiile pot să facă sponsorizări 20% din impozitul pe profit. Este foarte simplu pe platforma noastră de donații.