Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un medic care refuză să se vaccineze e ca un soldat care nu merge pe front de teamă că va fi împușcat

medic_vaccinat.jpg

Romania este la debutul valului patru al pandemiei
Romania este la debutul valului patru al pandemiei
Sursa imaginii: 
privesc.eu

În condițiile creșterii numărului de infectări cu varianta Delta, vaccinarea anti-COVID cu a treia doză ar putea începe în septembrie, anunță coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.  Este vorba de  personalul medical și persoanele vulnerabile – cum ar fi bolnavii cronic, persoanele de peste 65 de ani sau cei din azilurile de bătrâni.

Până acum, în România, au fost raportate 127 de cazuri de infectare cu tulpina indiană, despre care Centrul European de Prevenirea și Controlul Bolilor, a anunțat că a devenit dominantă în Europa. Cele mai multe cazuri  au fost înregistate în București, urmat de Argeș, Ilfov și Bacău.

Medicul Valeriu Gheorghiță mai spune că România se află la debutul valului patru al pandemiei.

Un anunț care nu are cum să ne surprindă, analizează medicul și cercetătorul Octavian Jurma, în opinia căruia România nu are cum să fie mai bine pregătită pentru acest nou episod  al crizei sanitare. El insistă din nou pe importanța unei vaccinări din ce în ce mai mari a personalului sanitar.

“Cu tot respectul, pentru că fac parte din această tagmă, medicii sunt o parte din problemă , dacă nu sunt o parte din soluție. Nu există cale de mijloc. Și, e important  să nu confundăm libertățile cetățenești, cu cele profesionale. Tu, ca cetățean, ești liber să nu te vaccinezi  dacă dorești , însă nu înseamnă că ai și dreptul să profesezi dacă nu îndeplinești anumite condiții. Din punctul meu de vedere, un medic care refuză să se vaccineze și dorește să intre în contact cu pacienții  este ca un soldat care refuză să meargă pe front de frică că ia un glonț. Anumite categorii profesionale sunt plătite și sunt pregătite să-și asume niște riscuri, altele decât cetățeanul de rând “, spune Octavian Jurma.

 
Medicul si cercetatorul Octavian Jurma