Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Infecțiile scad pentru a șaptea zi consecutiv, dar decesele de Covid sporesc

2021-07-27_2.png

Tabel Coronavirus UK
Infecțiile cu Coronavirus scad, decesele de Covid cresc în UK
Sursa imaginii: 
https://coronavirus.data.gov.uk/

Numărul infecțiilor cu Coronavirus a scăzut în Marea Britanie pentru a șaptea zi consecutiv, cea mai lungă perioadă de la începutul pandemiei în afara perioadelor de carantină națională. În schimb, numărul deceselor de Covid este cel mai ridicat din aprilie și până acum.

Marți au fost raportate 23.511 cazuri de infectare cu virusul Sars-cov-2, dar, mai important pentru că elimină variațiile zilnice, numărul infectărilor din ultima săptămână în Regatul Unit este cu 30% mai mic decât în săptămâna precedentă și așa ceva nu s-a întâmplat de la debutul pandemiei din martie 2020 în afara perioadelor de carantină națională.

Numărul deceselor însă a fost în ultima săptămână cu 40% mai ridicat decât în săptămâna precedentă, 480, adică în medie 68 pe zi, cel mai ridicat număr din aprilie încoace. De asemenea, numărul spitalizărilor cu Covid a fost cu aproape 25% mai ridicat decât în săptămâna precedentă.

Profesorul Niall Ferguson, specialist în epidemiologie care prezisese că relaxarea restricțiilor din Anglia (unde locuiește 85% din populația UK) de pe 19 iulie va duce le explozia numărului de infecții la peste 100.000 pe zi a declarat că este bucuros că s-a înșelat și a adăugat că este încrezător că la sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie majoritatea valului pandemic va fi trecut.

El a mai spus că aceasta se datorează campaniei de vaccinare care a dus la reducerea numărului de spitalizări și de decese în comparație cu vârful din ianuarie. Până acum, 46,6 milioane persoane (88,2% dintre adulți) au primit prima doză, în timp ce 37,5 milioane (70,8% dintre adulți) au primit ambele doze de vaccin.

Prim ministrul britanic Boris Johnson a lansat însă un apel la prudență și a cerut să nu se tragă concluzii premature după această scădere a numărului infecțiilor.

Cele mai recente date arată că cea mai ridicată rată a infecțiilor este la categoria de vârstă 20 – 29 de ani. Specialiștii explică scăderea infecțiilor prin vremea bună care a permis socializarea mai frecventă în aer liber, iar vacanța școlară a ajutat la prevenirea infecțiilor la categoriile de vârstă cele mai mici.

O explicație a scăderii numărului de infecții în Scoția o reprezintă și eliminarea echipei de fotbal de la Euro 2020, un mare număr de infecții avându-și originea în fanii care au călătorit la Londra pentru meciul cu Anglia de pe 18 iunie.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ