Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când ”harta vaccinării” se suprapune cu cea a europenizării României...

harta_buna.png

”Harta Vaccinării” în statele membre UE la 20 iulie 2021
Image source: 
Comisia europeană / erccportal.jrc.ec.europa.eu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană și-a atins obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă cu cel puțin o doză.

Șefa executivului european a afirmat, într-o declarație de presă, că Uniunea Europeană s-a ținut de cuvânt și și-a atins obiectivul de a se ajunge, în luna iulie, la 70% din populația adultă vaccinată cel puțin cu prima doză, în timp ce 57% dintre adulți au efectuat schema completă.

Vestea, este, desigur, una bună pentru ansamblul Uniunii Europene, mai ales în contextul unui al patrulea val al pandemiei, cu varianta Delta, mai contagioasă și care îi afectează în mod covârșitor pe cei nevaccinați.

Aceasta ne arată că, dincolo de zecile de mii de oameni care protestează contra vaccinării prin diverse orașe europene, există zecile și zecile de milioane de oameni care dau tendința reală: cea a vaccinării.

Dar aceste cifre nu sunt la fel de relevante pentru toți.

România, de exemplu,  se situează, la mare distanță de media europeană, cu o rată de vaccinare de doar 31% din populația adultă vaccinată cel puțin cu prima doză, potrivit datelor furnizate de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor. Doar Bulgaria se mai află în urma României.

Toate aceste discrepanțe sunt, desigur, de natură să-i îngrijoreze din cale-afară pe epidemiologi, care se așteaptă la o situație foarte grea în această toamnă.

Dar reprezintă și un indicator cât se poate de relevant al distanței care ne separă încă de media europeană, la nivel nu doar economic ci și societal și al mentalităților.

Este suficient să privim către harta vaccinării  în România pentru a avea o imagine.

Vom observa că regiunile cu gradul de vaccinare cel mai mare sunt și cele mai apropiate de media europeană – economic, social și mental. Regiunile de nord-est și din sud sunt în coadă și la vaccinare.  De asemenea, se înregistrează diferențe semnificative între urban și rural, între urbanul mare și urbanul mic.

De la aderarea la Uniunea Europeană, în materie de PIB/locuitor, România în ansamblul ei a recuperat enorm în raport cu media: de la 26% în 2000 până la 70% în 2019. Dar nu toată lumea a înaintat la fel de spectaculos.

Regiunea Capitalei, vestul țării și orașele mari au luat-o cu mult înainte, lăsând în urmă nord-estul și sudul, regiuni care au simțit doar într-o mică măsură rezultatele pozitive ale aderării.

Aceste discrepanțe  la nivel geografic, plus cele dintre categoriile mai educate și mai dinamice ale societății, în comparație cu celelalte au oferit adesea o pâine bună de mâncat populiștilor, care au mers pe adâncirea acestor diviziuni, în loc să încerce să le estompeze prin politici adecvate.

Acum, această imagine a discrepanțelor economice și sociale în raport cu Europa se suprapune, în mod deloc surprinzător, cu cea a vaccinării la nivel național.

Ceea ce ne arată, în cele din urmă, că vaccinarea este departe de a fi doar o problemă a medicilor, fie ei și militari.

Este despre bună guvernare, despre încredere în autorități și mai cu seamă, despre capacitatea guvernanților, de azi și de ieri, de a aduce Europa, cum se spune, la firul ierbii.

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 28 iulie 2021