Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea singurului 10 de la Admiterea 2021 UMF Iași

10_ani_saped_6.jpg

Tânăra studentă și meditatorul
Sursa imaginii: 
Andrei Cucu

Teodora are singurul 10 la admiterea 2021 la Universitatea de Medicină din Iași și va fi primul doctor din familia ei. Povestea de succes a Teodorei Agavriloaie a fost posibilă datorită unor profesori inimoși. Soții Nedea, profesori de biologie dau meditații gratuite elevilor săraci care vor să devină medici. 

În această lună se împlinesc zece ani de la startul programului Studii aprofundate pentru elevii defavorizați. 132 de copii din Iași au devenit studenți și medici prin programul soților Nedea . Iar statisticile activității celor doi profesori de biologie din Iași marchează în 40 de ani de carieră mai bine de 1600 de foști elevi deveniți medici.

M-a sunat doamna profesoară și plângea în timp ce îmi spunea că sunt singurul 10 și că sunt prima pe listă. Nu mi-a venit să cred. Nici părinților mei nu le-a venit să creadă „ a povestit timidă Teodora Agavriloaie, singurul 10 de la Admiterea 2021 la Universitatea de Medicină din Iași.

Teodora mai are cinci frați mai mici. Resursele materiale sunt mici în familia care locuiește la Lețcani, zona metropolitană a Iașului. 400 de lei pe membru de familie. Teodora a urmat cursurile Colegiului Național. A făcut naveta zilnic și spune că îți datorează reuşita programului de pregătire a soților Nedea, profesori de biologie. „ Examenul a fost destul de greu anul acesta la Medicină. Pregătirea pe care am făcut-o cu domnul profesor Nedea m-a ajutat foarte mult pe parcursul meu pentru reușita examenului la Medicină. Îmi doresc să devin medic din clasa a VIII-a pentru că vreau să ajut oamenii. Vreau să ofer, la rândul meu, o mică parte din ceea ce am primit. Nu cred că există meserie mai frumoasă decât aceasta, să fii în slujba oamenilor, să salvezi o viață!„ a adăugat Teodora Agavriloaie și subliniază că a căpătat încredere repede: „ Am intrat neîncrezătoare în forțele proprii în acest proiect. Dar după prima oră de pregătire am prins curaj și m-am bucurat enorm. Domnul profesor este un om deosebit, atât de talentat, devotat și pasionat. Tot respectul și toată aprecierea mea pentru meditatorii noști! „ Studentă la Medicină, Teodora spune că va fi primul doctor din familia ea.

Cum a început povestea programului Studii aprofundate pentru elevii defavorizați?

La zece ani de la prima meditație gratuită, Mircea Nedea râde și spune că și el și soția lui, Nița au vrut să fie medici: „ Am început acest program cu gândul că eu trebuia să fiu medic. Am vrut dar nu am putut pentru că trebuia pregătire suplimentară. Trebuia oleacă de fizică ceea ce eu nu am făcut decât o oră pe săptămână la vremea aceea. Nu am avut posibilități materiale nici eu, nici soția. Așa că am ajuns profesori dar probabil că Dumnezeu a vrut ca eu și soția să fim profesori și să facem medici. Am făcut mulți medici. Peste 1.600 în cei 40 de ani de activitate!

Mircea Nedea este completat de Nița Nedea care spune că prin programul de meditații gratuite simte „ bucurie, satisfacție. Nu numai un cuvânt aș putea să spun multe epitete care mă fac să fiu fericită eu și ca familie ne facem împliniți și pe această linie! Nu putem contabiliza exact numărul elevilor care au reușit. Este greu. Acești copiii care au fost în proiect au intrat și în anii următori. Acești copii au învățat și o altă lecție de la noi. Aceea de a fi consecvent, muncitor, a înțelege că viața îți poate oferi piedici dar în realitate nu există problemă fără soluții

Cum a fost însă în pandemie? Mircea Nedea zâmbeşte: „ Pandemia a început acum doi ani în luna martie, nu? Noi în martie am trecut la studiul online am terminat cu promoția 2020. Am început fizic și am terminat online. În anul următor numai online. Simpatic a fost că m-am întâlnit săptămîna trecută, fizic, înaintea examenului. A fost prima dată când i-am văzut. Erau mai frumoși la televizor, la ecranul calculatorului! Ca să glumesc!

Modestă Nița Nedea spune ca prin programul lor au dat o șansă copiilor deștepți: „ Nu știu dacă noi suntem șansa. Sunt mai mulți factori pentru reușita acestor copii. În primul rând, darurile de la Dumnezeu. Au avut potențial, au avut acea comoară ascunsă. Poate dacă nu am fi fost noi să șlefuim drumul către suprafața acestor valori din ei, poate nu ar fi reușit. Poate noi suntem mediatori ai lui Dumnezeu și prin noi destinul lor s-a împlinit”.

Profesorul Mircea Nedea se va pensiona. Programul soților Nedea merge mai departe la Iași. Ore de pregătire gratuite la Biologie pentru candidații la Medicină. Copii deștepți care au un venit de sub 400 de lei pe membru de familie.