Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Pandemia nu s-a încheiat

Președintele a premiat miercuri mai mulți medici și asistenți cu ocazia Zilei Naționale a Ambulanței și a atras atenția că pandemia nu s-a încheiat, iar România trebuie să fie pregătită pentru valul al 4-lea.

Iohannis a premiat la Palatul Cotroceni mai mulți medici și asistenți cu ocazia împlinirii a 115 ani de existență a Ambulanței Române:

Uneori obosiți după perioade foarte grele, lăsându-vă acasă familiile care cu siguranță au nevoie de prezența și sprijinul dumneavoastră, sunteți gata mereu să salvați oameni. Sunteți cei care duceți permanent o luptă epuizantă contra cronometru, care de cele mai multe ori face diferența între viață și moarte. Însemnătatea zilei de astăzi este cu atât mai mare cu cât în ultimul an și jumătate eforturile dumneavoastră, ale întregului personal medical și ale tuturor celor aflați în linia întâi au fost intensificate la maximum în contextul actual al pandemiei”, a spus șeful statului.

Potrivit acestuia, angajații Ambulanței au reprezentat avanpostul în lupta cu virusul, fiind primii în contact cu pacienții COVID-19.

Mulți dintre colegele și colegii dumneavoastră și-au pierdut viața în aceste circumstanțe teribile, făcându-și cu devotament datoria față de cetățenii noștri, și lor le omagiem astăzi amintirea. Acest virus cu care ne confruntăm de atâtea luni a făcut și continuă să facă victime. Deși acum ne aflăm într-o perioadă cu un număr scăzut de infectări, trebuie să fim realiști. Pandemia nu s-a încheiat. Vedem în multe țări o intensificare, așa-numitul val patru, și România trebuie să fie la rândul ei pregătită pentru a-i face față”, a mai declarat Iohannis.

Șeful statului a precizat că cea mai sigură cale pentru a încetini pandemia rămâne vaccinarea și i-a îndemnat pe toți cei care nu s-au vaccinat încă să meargă să se vaccineze:

O criză este un test de unitate. Lupta împotriva acestui virus agresiv ne-a pus și în fața unei alte lupte, cea cu dezinformarea, cu stigmatizarea, din păcate, inclusiv a personalului medical. Scopul celor care răspândesc dezinformări și știri false este tocmai acela de a slăbi solidaritatea națiunii noastre. Să nu le permitem să facă așa ceva! Este important să conștientizăm ce oameni incredibili sunt cei care acționează, dincolo de chemarea datoriei, în circumstanțe extraordinare, pentru a răspunde prompt în momentele de cumpănă din viața semenilor”, a mai spus Președintele Românei.