Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Concerte cu 75.000 de participanți, mitinguri cu doar 500. ONG: ”E o formă de agresiune”

concerte_mitinguri_irina_zamfirescu.png

De la 1 august, doar 500 de persoane vor avea voie să participe la un miting (Sursa foto: pixabay)
De la 1 august, doar 500 de persoane vor avea voie să participe la un miting (Sursa foto: pixabay)

Limitarea numărului de participanți la mitinguri în această perioadă este o formă de agresiune față de libertatea de întrunire și libertatea de exprimare, declară la RFI activista civică Irina Zamfirescu (ActiveWatch, OPTAR). Guvernul a decis că de la 1 august, la concerte vor putea participa 75.000 de persoane, însă la demonstrațiile de stradă nu vor avea voie mai mult de 500 de oameni.

Irina Zamfirescu atrage atenția că pragul maxim pentru participarea la un miting pe timp de pandemie, deși a fost mărit de Guvern, este în continuare nejustificat de mic: ”S-ar putea ca această decizie de a mări numărul de participanți la adunări publice să aibă legătură cu niște scrisori pe care zeci de ONG-uri le-au tot trimis în atenția Guvernului Cîțu, în această vară. Și anul trecut, când a început un val de relaxări, Guvernul Orban a făcut același lucru, adunările publice au rămas fix ultimele care au fost incluse în măsurile de relaxare și tot în urma unor scrisori ale ONG-urilor”.

”Să ne uităm un pic la ce se întâmplă în București, în ultimul timp. O inițiativă lăudabilă, nu critic inițiativa, dar mi se pare relevantă în context, cu închisul bulevardelor din București, unde oamenii se adună și se bucură de viață în week-end, discutăm despre aglomerație de oameni fără măști, care stau și se bucură de viață pe acele bulevarde. E o adunare publică, practic, doar că un alt tip de adunare publică, nu poate lua forma unui protest. Se poate, acel context epidemiologic este în regulă, nu e nici o problemă, lăsăm să se întâmple (...). Pelerinajele de exemplu pot fi făcute din primăvară. Sigur și aia este libertate de exprimare, foarte bine că se întâmplă. Într-un context se poate, în alt context nu s-a putut. Cred că putem spune că e o formă de agresiune cu privire la libertatea de întrunire și libertatea de exprimare în România, în momentul de față”, spune ea.

 

Citiți și:

 

Guvernul a aprobat noi relaxări de la 1 august. În ce spații vor intra doar cei vaccinați?

 Franța: Peste 160.000 de manifestanți împotriva pașaportului sanitar și a obligativității vaccinale anti-Covid

 
Irina Zamfirescu, despre limitarea la 500 a numărului de participanți la un miting, de la 1 august 2021