Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Gănescu, Coaliția Pacienților: “ Recompensarea medicilor dacă s-ar vaccina nu cred că e o idee bună”

medic_crisan.jpg

Radu Gănescu, Coaliția Pacienților: “ Recompensarea medicilor dacă s-ar vaccina nu cred că e o idee bună”
Radu Gănescu, Coaliția Pacienților: “ Recompensarea medicilor dacă s-ar vaccina nu cred că e o idee bună”
Sursa imaginii: 
Facebook / Radu Crișan

Asociațiile de pacienți insistă pe vaccinarea obligatorie a medicilor. ​Personalul sanitar trebuie să fie vaccinat în proporție de 100%, transmite Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC). În condițiile în care pacienții sunt obligați să se testeze, uneori pe banii lor, pentru a respecta siguranța medicilor si asistentelor, lucrurile ar trebui să funcționeze și invers, spune președintele Asociatiei, Radu Gănescu.

În context, Ministerul Sănătății se pregătește să impună testarea obligatorie a personalului medical care nu s-a vaccinat împotriva COVID-19 pe cheltuiala proprie dar nu ia în calcul obligativitatea personalului medical de a se imuniza.

" Vaccinarea profesioniștilor din sănătate ridică în primul rând o problemă legată de sigurața pacienților. Numeroși pacienți cronici sunt la risc de a dezvolta complicații ale unor boli infecțioase transmisibile, inclusiv COVID-19. Anumiți pacienți, de exemplu, persoanele care fac tratament de cancer, boli autoimmune sau transplant sunt vulnerabile la infecții în general. Mai mult, anumiți pacienți nu pot fi vaccinați din motive medicale. Din aceste motive, personalul medical trebuie să fie în totalitate vaccinat, cu excepția persoanelor care au contraindicații de vaccinare", arată reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.

Radu Gănescu spune că “Doar testarea nu e suficientă pentru că vedem câte erori pot apărea. Doar vaccinarea nu-i suficientă pentru că și acolo persoane vaccinate se pot îmbolnăvi sau îi pot infecta pe alții, însă aceste cazuri sunt mai puține, aceasta este diferența. Faptul că există o singură persoană care poate expune marea majoritate a spitalului este ca și cum l-am închide de la început. Adică ce rost mai are să-l ții deschis, cu siguranță vei avea în viitor un focar acolo. Totuși, nu sunt de acord cu obligativitatea și nu susțin ce se întâmplă la nivel european ( vezi Grecia și Franta unde personalul medical este obligat să se vaccineze prin lege ) Nu cred că într-acolo ar trebui să ne îndreptăm. Dar trebuie să înțelegem nu numai perspectiva proprie, ci și pea cea a celor cu care interacționăm. Pentru că o societate bolnavă, blocată, cu spitale închise, cu medici acasă, cu pacienți așteptând la gardul spitalului, nu e normal. Din perspectiva mea obligativitatea nu va face altceva decât un scandal în societate și o dezbinare. Nu vrei să te vaccinezi sau nu vrei să-ți plătești testarea, bun, atunci dacă vrei să lucrezi în sistemul medical și să intri în contact cu pacienții , trebuie să fii în combinezon, cu mască, cu mănuși, să stai opt ore în condițiile alea care mie mi se par insuportabile , tocmai ca să-i protejezi pe cei cu care lucrezi.

 
Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu