Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorin Paveliu (SAR): Personalul medical care refuză să se vaccineze să fie trimis la reeducare

Singura măsură eficientă pentru a crește rata de vaccinare anti-Covid în România ar fi să li se dea șase beri tuturor celor care doresc să se imunizeze, declară în glumă la RFI expertul în politici de sănătate de la Societatea Academică din România Sorin Paveliu. El acuză Guvernul că fuge de orice măsură impopulară legată de pandemie și de vaccinare.

Sorin Paveliu critică pasivitatea Guvernului în fața pandemiei și a ritmului scăzut de vaccinare: ”Este o strategie de comunicare. Guvernul evită să folosească termenul restricții, în schimb, vorbește permanent despre relaxare. În realitate, în momentul de față, s-au cam abandonat orice fel de măsuri de prevenție”.

Premierul Florin Cîțu a spus recent că vrea să vadă mai mult din partea societății civile, nu doar critici față de campania de vaccinare. Reprezentantul SAR îi răspunde: ”Sigur că își dorește foarte multe premierul. Chiar mă amuzam când spunea că vrea să primească mai multe sfaturi. Unde să le primească, să ne spună și nouă căsuța poștală în care vrea să primească sfaturi, să vedem dacă le urmează. Acum este doar o fugă de orice fel de măsuri care ar putea fi impopulare. Să nu uităm că orice greșeală poate să aibă consecințe în plan politic personal, este vorba de campania electorală pentru conducerea partidului în care se află”.

 

Vaccinare obligatorie pentru personalul medical?

 

Sorin Paveliu declară că angajații din sistemul sanitar ar trebui obligați să se vaccineze: ”Personal, sprijin cu tărie această idee, dar nu cred că se va adopta, pentru că România nu are niște lideri fermi, nu sunt niște oameni care să înțeleagă care este necesitatea, care este interesul național și al populației și să acționeze în această direcție, cu orice risc sau asumându-și orice costuri politice. Vom aștepta să vedem cum se va generaliza o asemenea măsură în întreaga Europă sau măcar într-o parte semnificativă a Europei și de-abia după aceea vor avea curajul să ia această măsură, care este din punctul meu de vedere de minim bun simț. Este normal ca tu, personalul medical, care vii în contact cu persoane care sunt vulnerabile, că de aia se duc la doctor, sunt bolnavi, unii cu boli foarte grave, deci tu, personalul medical, să nu fii un vector de transmitere către niște persoane, care chiar și vaccinate pot face forme grave sau mortale de boală. Deci este de bun simț, dar nu se va întâmpla (...). Până când o să ajungem să impunem prin măsuri legislative ferme, ar trebui ca cel puțin personalul medical care refuză, să fie trimis pe costuri proprii la un fel de reeducare, adică la cursuri, în care să vadă, dacă vor să vadă, că nu există nici un fel de argument de natură științifică menit să alimenteze refuzul lor de vaccinare”.

 

Bușoi: Vaccinarea obligatorie în Sănătate nu ar fi potrivită, recompensa e mai eficientă

 

Dovezi false de vaccinare, anchetă făcută de DSP Iași și Poliție

 

Expertul SAR nu crede în oferirea de stimulente pentru vaccinare: ”Eu tot fac o glumă, dar tare mi-e că cineva o să mă ia în serios, până la urmă. Cred că singura măsură eficientă ar fi ca să li se dea șase beri tuturor celor care doresc să se vaccineze, în sensul că avem o mare răspândire a alcoolismului, chiar dacă nu-l declarăm sau nu-i dăm atenție și probabil că un astfel de stimulent ar mai crește poate cu 5%-10% procentul celor vaccinați, dar repet, este o glumă. Nu, nu cred în stimulente, cred că sunt neadecvate și au un efect pervers: domnule, eu nu mă duc să mă vaccinez pentru cinci lei pe care mi-i dai, adică nu mă vând așa de ieftin. Deci nu cred în stimulente. Dacă vrem stimulente, trebuie să stimulăm medicii de familie să facă educație”.

 
Sorin Paveliu, despre vaccinare, relaxări și restricții