Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tokyo 2020: „ Închisoarea olimpică” a sportivilor olandezi

olanda.png

Sportiva olandeză Candy Jacobs transmite din ”închisoarea olimpică” de la Tokyo
Sursa imaginii: 
Instagram via France24

Testate pozitiv cu Covid-19, plasate în carantină și private de competiție la Tokyo, mai multe sportive olandeze își exprimă frustrarea, reclamând că se află într-o „ închisoare olimpică ” și cerând dreptul de a ieși la aer liber.

Visul lor olimpic s-a spulberat iar ceea ce trăiesc pare să fie un coșmar. Câteva sportive olandeze, testate pozitiv cu Covid-19 și plasate în carantină la un hotel de către autoritățile japoneze, au denunțat ceea ce ele numesc o  „ închisoare politică ”  și au cerut dreptul de a ieși în aer liber.

Într-o înregistrate video publicată recent pe Instagram, Candy Jacobs (skateboard), 31 de ani,  a declarat că este în continuare pozitivă la coronavirus după opt zile de carantină. „Am făcut grevă pentru că avem nevoie de aer proaspăt, pentru că nimic nu se deschide: ferestrele sunt închise, uşile la fel, nu se deschid niciodată. Aşa ceva este inadmisibil”, spune ea.

 

 

 

Grevă

Sportiva olandeză, alături de ceilalți membri ai delegației olandeze aflați în carantină (Reshmie Oogink (taekwondo), un membru al staff-ului echipei de canotaj, canotorul Finn Florijn şi jucătorul de tenis Jean-Julien Rojer) au făcut grevă în fața recepției hotelului. După aproximativ opt ore de protest aceștia  au obţinut 15 minute pe zi acces la o fereastră deschisă, a precizat Candy Jacobs.

Sportiva a reacționat vehement în urma aflării veștii că nu va putea participa la competiție: „Mă simt distrusă. Nu am mai avut niciodată inima frântă iar în acel moment am avut impresia că mor”, a declarat ea pentru jurnalul l'Équipe.

Încearcă să lupte cu efectele dezamăgirii și izolării: „ Rezist. Am avut câteva zile dificile însă încerc să rămân pozitivă. Fizic, mă simt mai bine dar mi-am pierdut gustul. Încerc să fac zilnic 10000 de pași însă din punct de vedere mental , îmi este foarte greu. Aceasta este cea mai dificilă bătălie mentală din viața mea”.

Organizația olimpică olandeză a reclamat deja condițiile „ inacceptabile ” de izolare a șase membri ai delegației sale din Tokyo, blocați în „ camere foarte mici” fără ventilație sau lumină naturală.

Izolați în camerele lor, olandezii pot ieși doar pentru a lua masa, care pare să fie "la fel în fiecare zi", se plânge Reshmie Oogink.  Sportiva (taekwondo) a postat pe contul său de Instagram o înregistrare video cu imaginea unei sperietori confecționată din lucrurile și echipamentele sale sportive: „ Încă un deținut în închisoarea politică ...  El e noul meu prieten , Bob. E pregătit să lupte ”, explică ironic sportiva în postare.

Presa olandeză a anunțat ulterior un al șaptelea caz pozitiv în echipa Țărilor de Jos, un antrenor al echipei de canotaj. Toți sportivii care au venit în Japonia pentru a participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt supuși testelor zilnice și, dacă sunt pozitivi, trebuie să se izoleze sau să fie spitalizați.

 

Traducere de Lavinia Nechifor după articolul publicat de France24