Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mesajul optimist al lui Adrian Marinescu: Valul 4, ultima strigare a pandemiei. Vom reveni ușor, ușor la normal

marinescu_foto.jpeg

Medicul infecționist Adrian Marinescu
Medicul infecționist Adrian Marinescu
Image source: 
Whatsapp/Adrian Marinescu

137 de cazuri noi de coronavirus din aproape 13.000 de teste și 5 decese. Este cel mai recent bilanț epidemic raportat luni de autorități care avertizează că varianta Delta continuă să se propage, iar valul 4 este din ce în ce mai aproape. Totuși, în localitățile din țară, masca este purtată din ce în ce mai puțin. Oamenii nu se protejează în spații aglomerate, precum magazine, benzinării, saloane de cosmetică sau pensiuni. În tot acest timp, controalele efectuate de autorități sunt mult mai puține decât până în urmă cu câteva luni. La RFI, medicul infecționist Adrian Marinescu, de la institutul Matei Balș, explică faptul că este de înțeles faptul că oamenii au obosit în al doilea an de pandemie. Totuși, din toamnă va trebui să ne protejăm și să accelerăm vaccinarea. 2022 ar trebui să fie anul revenirii la normal, mai spune Adrian Marinescu.

Adrian Marinescu: Este o situație care este ușor de înțeles. După o perioadă atât de lungă de pandemie toată lumea își dorește să ajungă la o situație de normalitate. Este clar că riscul de a fi infectat totuși rămâne și acela de a transmite mai departe. Atunci când situația epidemiologică va arăta mai rău, în situația acestei creșteri care se vede de la o săptămână la alta, lucrurile vor fi luate mai în serios. Părerea mea este că ar trebui să pregătim de acum și să și să fim prudenți ca abordare. Nu e vorba să nu mergem în vacanță sau că nu putem face anumite lucruri, dar ar trebui să percepem totul ca o situație de pandemie.

Reporter: Semnalul acestei pregătiri nu ar trebui să fie dat de autorități? Așa cum spuneți, oamenii întradevăr au obosit, dar totuși atitudinea autorităților care au slăbit foarte mult controalele în toată țara cum o vedeți?

AM: E clar că sunt necesare și anumite guri de oxigen, mă refer la măsurile de relaxare. Logica pe care o au autoritățile este în felul următor: nefiind o situație epidemică gravă în acest moment e clar că nu poți veni cu niște măsuri restrictive pe care e clar că le vei avea în valul 4.

R: În multe state ale lumii și din Europa, sunt manifestații împotriva măsurilor sanitare, împotriva certificatelor sanitare Covid - am văzut și în Franța al treilea weekend de proteste vehemente -, este o stare de nemulțumire și în România. Spuneați mai devreme că oamenii au obosit și e de înțeles. Cum le puteți explica cel mai bine oamenilor că măsurile sanitare, vaccinarea, purtatul măștii sunt în continuare lucruri pe care va trebui să le facem mai ales începând din toamnă?

AM: Nu e ușor de explicat și mai bine zis nu e ușor de înțeles că mai avem o perioadă complicată de acum încolo. Numeni nu mai vrea pandemie și nimeni nu mai vrea să aștepte o perioadă de timp. Din păcate, nu avem altă variantă. Fiecare a văzut din experiența proprie ce înseamnă și cum funcționează pandemia, e clar că s-a uitat în jur și a văzut că cei care sunt vaccinați și s-au protejat au fost ok, iar cei care nu s-au protejat nu au avut o evoluție favorabilă. Oricum, soluții miraculoase nu există.

R: Cce mesaj puteți transmite pentru anul acesta, pentru sfârșitul acestui an, și pentru 2022? Credeți că putem vedea finalul acestui coșmar reprezentat de pandemie măcar în 2022?

AM: Întotdeauna m-am gândit la componenta optimistă și la ce pot să fac în mod constructiv. Valul 4 cred că va fi un val al echilibrului. Mare parte din populație este imunizată de trecerea prin boală sau de vaccin și mă aștept să fie mai puține forme severe. Ne trebuie calm și răbdare pentru că nu va mai dura mult. Cred că va fi ultima strigare importantă a pandemiei. Nu înseamnă că va dispărea apăsând pe un buton virusul sars cov 2, dar cred că nu vom mai discuta de pandemie în 2022 și vom vorbi doar de cazuri izolate până se vor stinge cu totul. Văd un an 2022 echilibrat în care ușor, ușor ne vom reveni la normal.

Ascultă:

 
Medicul infecționist Adrian Marinescu, despre valul 4