Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cartea electronică de identitate, lansată astăzi la Cluj. Documentul va stoca o amprentă facială și două amprente digitale

ci_cluj_poza.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne

Cluj-Napoca este primul oraș care introduce cartea electronică de identitate, anunță ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Noile cărți de identitate vor fi introduse într-un program pilot care va dura câteva luni, urmând ca, în baza datelor colectate, emiterea noilor documente de identitate să fie extinsă la nivelul întregii țări. Cetățenii români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic, însă cel din urmă nu le va permite să călătorească în străinătate. Aproximativ 5.000 cărţi de identitate electronice vor fi emise în acest an. 

Cărțile de identitate cu cip vor avea dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, vor stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului. Cetățenii români vor avea posibilitatea să aleagă între buletinul biometric, cu cip, și buletinul clasic. Singura diferență între cele două va fi că cel clasic nu va stoca imaginile faciale și amprentele., potrivit Monitorul de Cluj. O alte diferență majoră este că, în baza buletinului clasic, nu se va putea călători în străinătate, statele Uniunii Europene impunând condiția folosirii buletinului biometric. Cărțile de identitate vor putea fi preschimbate până pe 2 august 2031, în funcție de momentul la care actualele documente expiră. Costul noului act este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, a spus ministrul de interne Lucian Bode, într-o conferință de presă desfășurată la Cluj Napoca. 

"Într-o primă etapă, care va dura 5-6 luni, vor fi introduse treptat în circulație cărți electronice de identitate pentru persoane cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani și pentru copii cu vârste între 0 și 14 ani. A doua etapă va dura aproximativ 4-5 luni de zile, etapă în care va crește capacitatea de preluare a cererilor și volumul de cărți electronice de identitate emise, pentru ca autoritățile să știe exact cât trebuie să extindă producția. Pentru implementarea ambelor etape sunt disponibile 200.000 de cipuri, a precizat ministrul Bode. 

Ce servicii publice vor putea fi accesate prin cartea electronică de identitate? Explică ministrul Lucian Bode. 

"Cartea electronică de identitate, chiar de la emitere, va putea fi folosită pentru autentificare în sistemele informatice ale administrației publice. Interfețele urmează a fi dezvoltate de către deținătorii acestor sisteme. Dezvoltarea interfețelor poate fi definitivată doar după finalizarea testelor realizate cu privire la utilizarea cărții electronice de identitate. Estimăm finalizarea testelor primare după 4 luni de funcționare a proiectului pilot. În acest moment vor putea fi definitivate elementele necesare pentru configurarea interfețelor care trebuie dezvoltate la nivelșul instituțiilor care furnizează serviciile care vor fi accesate. Primul serviciu care va putea fi accesat este cel de autentificare în platforma Casei naționale pentru asigurări de sănătate, având în vedere că potrivit legii, cartea electronică de identitate înlocuiește cardul de sănătate.
Sunt avute în vedere dezvoltarea unor interfețe care să permită accesarea unor servicii precum cazierul judiciar, servicii furnizate de către direcția regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, ca să vă dau câteva exemple., a mai spus ministrul de Interne. 

Pentru eliberarea cărții de identitate electronice aveți nevoie de următoarele documente:

Cerere pentru eliberare buletin, Certificatul de naștere, original și copie Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.Actul de identitate se eliberează de către serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu la care a fost implementat proiectul pilot pentru emiterea cărţii electronice de identitate a persoanei fizice, pe baza cererii acesteia sau a reprezentantului său legal.

Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor e explicat procedura eliberării noii cărți de identitate:

"Pentru eliberarea cărții electronice de identitate, aceasta cerere se generează automat de către sistem. Dacă titularul dorește modificarea - domiciliul sau și-a schimbat numele ca urmare - atunci funcționarul va interveni direct pe cerere înainte să o printeze și va opera modificările necesare. După care funcționarul va trece la elementele tehnice - preluarea imaginii, preluarea semnăturii holografe, după care procedura va fi finalizată prin faptul că se printează acest document. 1 an de zile de aici încolo se printează acest document, după care se asumă din punct de vedere juridic. Pentru această fază intermediară, cetățenii trebuie să aibă asupra lor și certificatele de stare civilă pentru a fi scanate. Dacă între timp și-a pierdut documentul și vine din nou pentru a i se emite o carte electronică de identitate, actele scanate vor fi utilizate pentru a i se emite noul document, fără să le mai aibă asupra lui. Simplificările vor continua. În acest moment avem în implementare un alt proiect - Sistem informatic integrat pentru emiterea actelor de de stare civilă. Termenul este 1 iulie 2022. La acest moment vă pot spune că am digitizat 22 de județe din 41 plus București. Suntem undeva la un număr de 47 de milioane de acte de stare civilă digitizate, care sunt in format digital. Pentru perioada următoare, sperăm să ajungem la finalul lunii septembrie la 75% din totalul de 81 milioane de acte, astfel încât de la 1 iulie 2022, certificatul de naștere și certificatul de căsătorie să nu mai fie necesar titularului pentru că el va putea fi generat electronic, îl veți putea obține, după autentificarea cu cartea electronică, prin accesarea unei interfețe disponibilă online, va putea fi emis semnat cu semnătură electronică calificată.", a declarat directorul DEPABD.

Ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate?

Explică Cătălin Giulescu, directorul Directiei pentru Evidenta Persoanelor: "Diferența este deosebită dintre ele. Prima, cartea de identitate fără suport electronic de stocare, îți permite doar să te identifici, deci este doar act de identitate. Următoarea - cartea electronică de identitate - îți permite să te identifici, să călătorești în spațiul UE și în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îți permite să te autentific în acest moment în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și într-un viitor foarte apropiat în interfețele administrației publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe acest glob. Cei care vor opta pentru cartea de identitate simplă vor putea să călătotească în baza pașaportului electronic."

Potrivit autorităților, dreptul la liberă circulație poate fi exercitat în baza pașaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expiurarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031. Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de pașaport electronic sau de cartea electronică de identitate.

În acest moment 15 țări membre UE utilizează acest tip de document. România este obligată să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021, conform Regulamentul (UE) 2019/1157, dar termenul Regulamentului UE este august 2031. Până atunci vor fi emise în paralel cărți de identitate simple, respectiv cărți electronice de identitate. Pentru acest proiect pilot au prioritate cetățenii al căror document de identitate a expirat.