Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Anti-ţiganismul nu a dispărut”

mihai_dimitru_95_zentralrat_sinti_roma_2-8-21.jpg

Mihai Dimitru (95 de ani) supravieţuitor al Holocaustului
Sursa imaginii: 
Consiliul Central al Romilor şi Sinti din Germania via William Totok

În declaraţii şi mesaje lansate cu prilejul Zilei europene de comemorare a Holocaustului romilor şi populaţiei sinti, se atrage atenţia asupra persistenţei anti-ţiganismului şi formelor de discriminare a romilor. Liderul romilor şi sinti din Germania a cerut sǎ nu se tolereze în Europa rǎsǎriteanǎ o „situaţie de apartheid”. Un rom din România, în vîrstǎ de 95 de ani, relateazǎ despre atrocitǎţile din timpul deportǎrii în Transnistria.

Într-o declaraţie datǎ publicitǎţii de Reţeaua Redacţionalǎ Germania (RND), preşedintele Consiliului Central al romilor şi populaţiei sinti din Germania, Romani Rose, a deplîns faptul cǎ în societatea germanǎ se manifestǎ, în continuare, fenomenul antiţiganismului.

Deşi în anii trecuţi s-a fǎcut mult pentru combaterea acestui fenomen, Rose a cerut o sensibilizare mai pronunţatǎ a societǎţii faţǎ de manifestǎrile de antiţiganism. Cu toate cǎ în Germania existǎ o sensibilitate vizibilǎ în ceea ce priveşte anti-semitismul, nu s-a conştientizat faptul cǎ existǎ şi fenomenul anti-ţiganismului. 

Cu prilejul Zilei europene de comemorare a Holocaustului romilor şi populaţiei sinti, Romani Rose s-a referit şi la discriminarea acestei comunitǎţi etnice în mai multe ţǎri ale Uniunii Europene.

Aceastǎ etnie, a subliniat el în declaraţia sa fǎcutǎ luni, trebuie sǎ trǎiascǎ şi în ţǎrile din Europa rǎsǎriteanǎ şi de sud-est ca o populaţie cu drepturi egale. În acelaşi timp, trebuie sǎ li se ofere romilor şanse de a munci şi de a fi integraţi în sistemul de învǎţǎmînt. O „situaţie de apartheid” în faţa uşii noastre nu poate fi toleratǎ. De teama discriminǎrilor, mulţi romi continuǎ sǎ-şi ascundǎ şi astǎzi rǎdǎcinile etnice, a mai arǎtat Rose. „În lupta contra antisemitismului şi antiţiganismului nu este vorba doar despre drepturi pentru minoritǎţi ci despre apǎrarea democraţiei şi statului de drept”.

Preşedintele comisiei guvernamentale germane, Markus End, care luna trecutǎ a prezentat un raport privind situaţia romilor şi sinti a subliniat cǎ existǎ anumite continuitǎţi între anti-ţiganismul tradiţional şi cel contemporan.

În Raportul amintit, intitulat „Schimbarea perspectivei - Restabilirea dreptății – Participare“ („Perspektivwechsel – Nachholende Gerechtigkeit – Partizipation”), se aratǎ cǎ actuala discriminare a romilor se manifestǎ la nivel popular şi instituţional. Raportul cuprinde şi numeroase trimiteri la situaţia din România şi Republica Moldova. Între altele se aminteşte şi de deportǎrile în Transnistria a romilor români.

Mărturii

Cu prilejul ceremoniilor dedicate Zilei de Comemorare a celor 500.000 de romi ucişi în Holocaust, s-au dat publicitǎţii mai multe mǎrturii inedite legate de prigoana rasialǎ din perioada nazismului german, cît şi din vremea regimului fascist al lui Ion Antonescu. Într-un scurt interviu cu Mihai Dimitru, un supravieţuitor rom al Holocaustului din România, acesta relateazǎ despre situaţia inimaginabilǎ din lagǎrele transnistriene.

Dimitru, în vîrstǎ de 95 de ani, povesteşte între altele cǎ a stat peste 2 ani în Transnistria. Acolo a fost obligat sǎ presteze muncǎ obligatorie. Din cauza lipsei de alimente s-au înregistrat pînǎ şi cazuri de canibalism. Unii dintre cei care au murit au fost mîncaţi de cîini.

Într-un mesaj al preşedintelui Iohannis adresat participanţilor la comemorarea care a avut loc luni la Auschwitz-Birkenau se aratǎ cǎ în România aproximativ 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, iar circa 11.000 şi-au pierdut viața.

„2 august - Ziua Europeană și totodată Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului împotriva Romilor”, se spune într-o declaraţie a Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România – „Elie Wiesel” (INSHR-EW), „ne amintește de atrocitățile îndreptate împotriva romilor, femei, bărbați, copii, tineri și bătrîni”.

În declaraţia Institului se aminteşte, de asemenea, cǎ „în noaptea de 2 spre 3 august, la Auschwitz-Birkenau, au fost asasinați 3.000 de copii, femei și bărbați romi”. În amintirea acestui asasinat s-a instituit ziua europeanǎ a Holocaustului romilor care se comemoreazǎ anual pe 2 august.

 
Corespondență din Germania de la William Totok